Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 81 τραυματίστηκαν την Κυριακή, όταν έκρηξη συγκλόνισε πολυσύχναστο πεζόδρομο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε μια βομβιστική επίθεση που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τρομοκρατική.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης, στην πολυσύχναστη λεωφόρο Ιστικλάλ, την οποία η αστυνομία γρήγορα απέκλεισε. Η περιοχή, στη συνοικία Μπέγιογλου της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ήταν γεμάτη, όπως κάθε Σαββατοκύριακο, με καταναλωτές, τουρίστες και οικογένειες.

Τα βίντεο

Βιντεοσκοπημένο υλικό που περιήλθε στην κατοχή του Reuters καταγράφει τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη, στις 16.13 τοπική ώρα, στέλνοντας συντρίμμια στον αέρα και αφήνοντας αρκετούς ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος, την ώρα που άλλοι έτρεχαν για να σωθούν.

«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω της τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα, όπως ακριβώς και χθες και όπως θα αποτύχουν και αύριο», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει», είπε, προσθέτοντας ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» σε αυτήν.

«Θα ήταν λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι αρχικές πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου, είναι ότι “μυρίζει” τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Κανείς δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την έκρηξη. Όμως η Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν από Κούρδους αυτονομιστές, ισλαμιστές μαχητές και άλλες ομάδες, σε μια σειρά επιθέσεων – μεταξύ άλλων – το 2015 και το 2016.

Τα πρώτα λεπτά

Πλάνα του Reuters καταγράφουν ανθρώπους να περιθάλπουν τα θύματα μετά την έκρηξη και αργότερα μέλη των αρμόδιων αρχών με λευκές στολές να συλλέγουν υλικό από τον τόπο του συμβάντος, ανάμεσα στα θραύσματα μιας τσιμεντένιας γλάστρας που διασκορπίστηκαν στον κεντρικό δρόμο της πόλης.

«Όταν άκουσα την έκρηξη, απολιθώθηκα, οι άνθρωποι πάγωσαν, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον. Μετά άρχισαν να τρέχουν μακριά. Τι άλλο μπορείς να κάνεις;», είπεο Μεχμέτ Ακούς, 45 ετών, εργαζόμενος σε εστιατόριο στην Ιστικλάλ.

«Οι συγγενείς μου με κάλεσαν, ξέρουν ότι εργάζομαι στην Ιστικλάλ. Τους καθησύχασα», δήλωσε στο Reuters.

Ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από το σημείο, ενώ πολλά ασθενοφόρα ήταν σταθμευμένα στην κοντινή πλατεία Ταξίμ.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, θα είναι η πρώτη ισχυρή τέτοια επίθεση στην Κωνσταντινούπολη εδώ και αρκετά χρόνια.

Δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις έξω από ένα ποδοσφαιρικό στάδιο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016 σκότωσαν 38 ανθρώπους και τραυμάτισαν 155, σε μια επίθεση που ανέλαβε ένα παρακλάδι του PKK.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Μηνύματα καταδίκης της επίθεσης και συλλυπητήρια για τα θύματα κατέφθασαν από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε στο Twitter ότι έστειλε συλλυπητήρια στα θύματα μετά την «φρικτή είδηση»

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα