Την αστυνομία ενεργοποιεί για τη φύλαξη των υπό κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου η κυβέρνηση της Γερμανίας, που παράλληλα αυξάνει την εναέρια επιτήρηση του σιδηροδρομικού της δικτύου ενώ ετοιμάζει νόμο για την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών.

Αυτό δήλωσε στο Reuters η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νάνσι Φέιζερ.

Φόβοι για δολιοφθορές

Όπως μεταδίδει το βρετανικό πρακτορείο, υποψίες για δολιοφθορές στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο και στους αγωγούς φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας που συνδέουν τη Γερμανία με τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η χώρα είναι ευάλωτη σε επιθέσεις.

Η υπουργός Νάνσι Φέιζερ ξεκαθάρισε σε συνέντευξή της ότι δεν είναι δυνατόν να προστατευθούν συνολικά όλα τα περισσότερα από 33.000 χιλιόμετρα σιδηροδρόμων και τα εκατομμύρια χιλιόμετρα καλωδίων στη Γερμανία μόνο με κάμερες ή αστυνομικούς.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΣΦΑ: Ρεκόρ εισαγωγών LNG με 60 φορτία στη Ρεβυθουσα

Το υπουργείο της δημιούργησε, ωστόσο, μια ειδική μονάδα για τον συντονισμό της προστασίας των κρίσιμων υποδομών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων προσπαθειών σε αυτό το μέτωπο, η αστυνομία φρουρεί, για παράδειγμα, τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν για να βοηθήσουν τη Γερμανία να αντικαταστήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Παράλληλα, η αστυνομία θα συνοδεύει τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε η ίδια.

«Έχουμε ενισχύσει το έργο της αστυνομίας στη θάλασσα», δήλωσε η Φέιζερ. «Η αστυνομία περιπολεί στη θάλασσα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και τα πλοία της για να προστατεύσει επίσης τις θαλάσσιες υποδομές», πρόσθεσε.

Σιδηρόδρομοι και κρίσιμες υποδομές

Το υπουργείο συνεργάζεται επίσης με την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn – η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει όλα τα τρένα στη βόρεια Γερμανία για αρκετές ώρες πριν από 10 ημέρες λόγω επίθεσης στο δίκτυο επικοινωνιών της – για να αυξήσει τον αριθμό των καμερών στις εγκαταστάσεις της, είπε.

Γενικότερα, το υπουργείο συμβουλεύει τόσο τους δημόσιους όσο και τους ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών, όπως νοσοκομεία και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, σχετικά με το πώς να αποκρούουν καλύτερα τις επιθέσεις, είτε πρόκειται για φυσικές είτε για ψηφιακές. Αυτό περιλαμβάνει τη σύσταση να διαθέτουν όχι μόνο ένα, αλλά ενδεχομένως περισσότερα εφεδρικά συστήματα.

Τώρα το υπουργείο θέλει να καταστήσει ορισμένες απαιτήσεις νομικά δεσμευτικές. Τα βασικά σημεία ενός σχετικού νέου νόμου θα παρουσιαστούν φέτος, νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Προετοιμασία απέναντι σε καταστροφές

Η Γερμανία σπεύδει επίσης να βελτιώσει την ετοιμότητά της για καταστροφές, τόσο ανθρωπογενείς όσο και φυσικές, δήλωσε η Φέιζερ, ένα έργο που η χώρα έχει παραμελήσει επί μακρόν. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των σειρήνων και την εφαρμογή νέας τεχνολογίας για την αποστολή ειδοποιήσεων κειμένου σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε περίπτωση καταστροφής.

Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία θα πραγματοποιήσει δοκιμή όλων των αναβαθμισμένων συστημάτων, για να προετοιμαστεί για μια πιθανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών, η Φέιζερ εκτίμησε ότι το πακέτο μέτρων ύψους 200 δις. Δολαρίων θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας, και φαίνεται να έχει κατευνάσει την έξαρση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για την εκτίναξη του πληθωρισμού.

«Προς το παρόν δεν αναμένουμε μεγάλη αύξηση των διαδηλώσεων», είπε. «Ο κόσμος παρατηρεί ότι η κυβέρνηση ενεργεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια