Μια βομβιστική επίθεση στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, διαλύοντας την αίσθηση ηρεμίας καθώς η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται για επίθεση με οσμή τρομοκρατίας.

Η επίθεση ήταν η πιο θανατηφόρα στην Τουρκία τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια και οι αρχές δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο η βόμβα να πυροδοτήθηκε από μια γυναίκα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε να τιμωρήσει όσους βρίσκονται πίσω από την έκρηξη, χωρίς να κατηγορήσει κάποια συγκεκριμένη ομάδα.

Διαβάστε επίσης: Οι πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

«Οι προσπάθειες να κάνουν την Τουρκία και το τουρκικό έθνος να υποταχθούν στην τρομοκρατία δεν θα πετύχουν τον στόχο τους σήμερα, όπως δεν το έκαναν και στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν πετάξει για την Ινδονησία για τη σύνοδο κορυφής των G20.

H στιγμή της έκρηξης

Στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Κωνσταντινούπολης

Η έκρηξη συγκλόνισε την καρδιά μιας από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της Κωνσταντινούπολης που βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την πλατεία Ταξίμ, αφήνοντας αιμόφυρτους περαστικούς στο πεζοδρόμιο και προκαλώντας κύμα φυγής τουριστών από την πόλη.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ανεβάσει τον αριθμό των τραυματιών σε 81, με δύο να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από ένα κατάστημα ρούχων στην Ιστικλάλ, έναν φαρδύ πεζόδρομο που είναι γεμάτος με ιστορικά κτίρια, καταστήματα και εστιατόρια και διασχίζεται από ένα ερυθρόλευκο τραμ.

Η περιοχή είναι πολυσύχναστη μέρα και νύχτα με Τούρκους και τουρίστες από όλο τον κόσμο να κάνουν βόλτες, να ψωνίζουν, να παρακολουθούν μουσικούς του δρόμου και να αγοράζουν φαγητό από υπαίθριους μικροπωλητές.

Σήμερα ο κόσμος ήταν ακόμα περισσότερος από ότι συνήθως επειδή υπήρχε αγώνας της Μπεσίκτας με την Αντάλιασπορ στο στάδιο της Μπεσίκτας που βρίσκεται κοντά στο σημείο, και οπαδοί από όλη την πόλη είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο σημείο.

Το προφίλ της υπόπτου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu τα ακριβή αίτια της έκρηξης δεν έχουν προσδιοριστεί, όμως τοπικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπήρχε βόμβα μέσα σε μια σακούλα παρατημένη στον δρόμο. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι πιθανότατα μία γυναίκα είναι πίσω από την επίθεση.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Μία φωτογραφία της φερόμενης ως ύποπτης κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και στα τουρκικά ΜΜΕ. Πρόκειται για μία γυναίκα, ύψους περίπου 1,65, που φαίνεται να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Η γυναίκα φορούσε παντελόνι παραλλαγής και μαντίλα. Υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Καθόταν σε ένα παγκάκι για 45 λεπτά

«Η γυναίκα έκατσε σε ένα παγκάκι για περίπου 45 λεπτά και η έκρηξη σημειώθηκε λίγο αφότου σηκώθηκε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, που κάλεσε τους πολίτες να μην βασίζονται σε προκλητικές και αναληθείς ειδήσεις.

«Κυκλοφορούν πολλές προκλητικές ειδήσεις. Είναι ωφέλιμο για τους πολίτες να μην βασίζονται σε ανυπόστατες ειδήσεις που αποσκοπούν στην παραπλάνηση. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει έρευνα. Οι δράστες αυτού του περιστατικού είναι φυσικά υπόλογοι. Πρόκειται για επίθεση κατά της αξιοπιστίας, της ειρήνης και της ενότητας της Τουρκίας» τόνισε.

Φιλοκυβερνητικοί αναλυτές «βλέπουν» το PKK πίσω από την επίθεση, λέγοντας ότι η οργάνωση, που «δέχεται πολλά πλήγματα από τον τουρκικό στρατό, ήθελε να πλήξει το οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Τουρκίας. Επίσης να πλήξει την “ανερχόμενη επίδραση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν στις διεθνείς εξελίξεις».

Επέστρεψε ο τρόμος μετά από πέντε χρόνια

Η βομβιστική επίθεση έρχεται μετά από μια πενταετία κατά την οποία η Τουρκία φαινόταν να ξεπερνά τις φονικές επιθέσεις που είχαν πλήξει τις πόλεις της τα προηγούμενα χρόνια.

Την Πρωτοχρονιά του 2017, τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένοπλος επιτέθηκε σε ένα κατάμεστο νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η επίθεση αυτή έγινε λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100 σε δύο εκρήξεις, μεταξύ των οποίων και μία έξω από ένα ποδοσφαιρικό στάδιο. Είχαν προηγηθεί και άλλες θανατηφόρες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλα σημεία της Τουρκίας.

Αλλά τέτοιου είδους επιθέσεις είχαν γίνει σπάνιες τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής ένιωσαν τέτοιο σοκ.

Μαρτυρίες

«Αισθάνομαι παράλυτος από τον φόβο για το πώς θα βγω έξω», έγραψε στο Twitter ο Ziya Aydi, ένας διδακτορικός φοιτητής, λέγοντας ότι η έκρηξη αναβίωσε μνήμες από ένα κύμα επιθέσεων πριν από χρόνια.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν έκρηξη φυσικού αερίου», δήλωσε στους New York Times ο Serhat Sen, ένας 30χρονος κτηματομεσίτης, ο οποίος βρισκόταν με τη μοτοσικλέτα του λίγο περισσότερο από μισό μίλι από το σημείο της έκρηξης.

«Οι άνθρωποι φοβόντουσαν, έκλαιγαν, έτρεχαν μακριά απελπισμένοι», πρόσθεσε ο Sen. «Άρχισα να τρέμω. Αν βιαζόμουν, θα ήμουν κι εγώ στο σημείο της έκρηξης».

Συλλυπητήρια μηνύματα από όλο τον κόσμο

Τα συλλυπητήρια μηνύματα έπεσαν βροχή από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, να λέει ότι η συμμαχία «στέκεται αλληλέγγυα» στην Τουρκία. Η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανέβαλε επίσης τον ποδοσφαιρικό αγώνα που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε κοντινή απόσταση.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας συγκλονισμένος και λυπημένος και κάνοντας λόγο για μια αποτρόπαια επίθεση στην Τουρκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα