Το δολάριο έβαλε την σφραγίδα του στον ελληνικό και ευρωπαϊκό τουρισμό για το 2022 ενώ εξακολουθεί να δίνει σημαντικές «τουριστικές ανάσες» και μέχρι το Ιανουάριο του 2023 σύμφωνα με σχετικές έρευνες.

Αν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το International Trade Administration, των ΗΠΑ οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν σε αριθμό ταξιδιών προς την Ευρώπη τον αντίστοιχο του 2019 (με στοιχεία Αυγούστου) , εν τούτοις είναι κοινή πεποίθηση στην τουριστική βιομηχανία όχι μόνο της χώρας μας αλλά όλης τη Ευρώπης ότι σε μία χρονιά που ο τουρισμός επέστρεψε μετά από δυο χρόνια πανδημίας οι Αμερικανοί τουρίστες έδωσαν τον τόνο!

Διαβάστε επίσης – Ολική επαναφορά για τον τουρισμό στην Αθήνα

Αύξηση επιβατικής κίνησης από ΗΠΑ

Μάλιστα όπως προκύπτει τόσο από διεθνή στοιχεία όσο και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» η αύξηση της επιβατικής κίνησης από τις ΗΠΑ ήταν συνεχής τους προηγούμενους μήνες και η υστέρηση που εμφανίζεται σε σύγκριση με το 2019 οφείλεται πρωτίστως ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους οι αγορές ήταν ακόμη κλειστές.

Διαβάστε επίσης: Ελ. Βενιζέλος: Στα επίπεδα του 2019 ο Οκτώβριος για το αεροδρόμιο της Αθήνας

Στο μεταξύ όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, με την Αθήνα μεταξύ αυτών η οποία κερδίζει τρεις θέσεις στη σχετική κατάταξη προτίμησης, εξακολουθούν να προσελκύουν Αμερικανούς τουρίστες και τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Προορισμών Διακοπών της Allianz Partners 2022 (Allianz Partners 2022 European Holiday Destination Index)..

Πολλοί Αμερικανοί ονειρεύονται διακοπές στην Ευρώπη για να εξερευνήσουν τον πολιτισμό και την ιστορία της ηπείρου και η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έχει πυροδοτήσει μια αναγέννηση για ταξίδια διακοπών στο εξωτερικό, επισημαίνει η Allianz. Οι μεγάλες πρωτεύουσες συνεχίζουν να προσελκύουν ταξιδιώτες μετά από μια παύση δύο ετών, και αρκετές τοποθεσίες θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση στις επισκέψεις διακοπών φέτος.

Η Allianz Partners USA εξέτασε περισσότερα από 608.000 ταξιδιωτικά δρομολόγια που έχουν κλεισθεί για το διάστημα 23/11/22-5/1/2023 για πτήσεις μετ’ επιστροφής που αναχωρούν από αεροδρόμια των ΗΠΑ αεροδρόμια προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Το Λονδίνο συνεχίζει να κυριαρχεί στην ταξιδιωτική σκηνή και είναι μακράν η πιο δημοφιλής πόλη ιδιαίτερα για τα Χριστούγεννα. Μετά το Παρίσι που παραμένει στη δεύτερη θέση σταθερά, η Μαδρίτη ανεβαίνει δύο θέσεις από το 2019 και συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις στο Top 20 βλέπουν τριψήφια αύξηση στους ταξιδιώτες που αναμένονται για τη φετινή εορταστική περίοδο. Η Λισαβόνα (Πορτογαλία) που μπαίνει στην πρώτη δεκάδα με +173%, η Αθήνα (Ελλάδα) που ανεβαίνει τρείς θέσεις στη σχετική κατάταξη με +154%,, η Κοπεγχάγη (Δανία) που ανεβαίνει 11 θέσεις με +144% και η Στοκχόλμη (Σουηδία) που ανεβαίνει εννέα θέσεις στη σχετική κατάταξη με 160%.

«Ενώ ο πληθωρισμός εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές των πάντων, οι ταξιδιώτες που έχουν δει την αξία του δολαρίου να αυξάνεται, σε σχέση με το ευρώ και τη λίρα ενισχύει τους προϋπολογισμούς των διακοπών των Αμερικανών, λέει ο Daniel Durazo, εκπρόσωπος της Allianz Partners USA.

Πάντως από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και τον Αύγουστο σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του International Trade Administration (US) οι Αμερικανοί που ταξίδεψαν για διακοπές στην Ευρώπη ήταν 10.203.581 έναντι 13.150.617 τον αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2019, καταγράφοντας μία μείωση κατά 22,4%. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά ο αριθμός των Αμερικανών που ταξίδεψε στο εξωτερικό φέτος μέχρι τον Αύγουστο σε σύγκριση με το 2019 ήταν μειωμένος κατά 22,7% κάτι που σημαίνει ότι η Ευρώπη αύξησε έστω και λίγο το μερίδιο της. Οι Αμερικανοί στράφηκαν περισσότερο στην Ευρώπη γιατί εγκατέλειψαν τελείως την Ασίας (πτώση 69,6% σε επισκέψεις στην εν λόγω ήπειρο) όπως και την Αυστραλία (-64,6%).

Οι Αμερικανοί στην Ελλάδα

Όσον αφορά τη χώρα μας με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των Αμερικανών ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σημείωσε πτώση κατά 17,9% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ειδικότερα επισκέφθηκαν τη χώρα μας 647,2 χιλιάδες, έναντι 787,2 χιλιάδες το διάστημα Ιανουαρίου Αυγούστου 2019. Μεγαλύτερη ήταν, μάλιστα, η απόκλιση που διαπιστώθηκε σε μηνιαία βάση, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών μειώθηκε κατά 30,7% τον Αύγουστο, όταν ταξίδεψαν στη χώρα μας 133 χιλιάδες έναντι 192 χιλιάδων το 2019.

Ωστόσο τα στοιχεία του αεροδρομίου Αθηνών που έχει στη διάθεση του ο ot.gr δείχνουν μια περαιτέρω βελτίωση για τον Σεπτέμβριο καθώς σημειώνεται μια αύξηση στις αφίξεις κατοίκων από τις ΗΠΑ κατά 17% σε σύγκρισή με τον Σεπτέμβριο του 2019 και συνολικά για όλο το διάστημα η διαφορά σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 μειώνεται στο -7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα το ενεάμηνο του 2022 ήταν αυξημένος κατά 43% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του αεροδρομίου, η συνολική αρνητική εικόνα σε σύγκριση με το 2019 οφείλεται στο ότι τους πρώτους μήνες του 2022, μέχρι και την έναρξη της θερινής περιόδου ίσχυαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί με αποτέλεσμα πρακτικά τη διακοπή της κίνησης από και προς ΗΠΑ.

Έκτοτε η ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ είναι σημαντική και συνεχής, ενδεικτικά ο Σεπτέμβριος του 2022 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019 που όπως προαναφέρθηκε καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών κατά 17% σε σύγκριση με το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός