
Περίπου 161 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος παρήγαγαν το 2021 οι ευρωπαϊκές εκμεταλλεύσεις, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση 0,7 εκατομμυρίων τόνων από το 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αυτή η σταθερότητα στην παραγωγή (+0,4% σε σύγκριση με το 2020) υποστηρίχθηκε από την υψηλότερη παραγωγή σε αγροκτήματα στην Ιταλία (+4%) και την Ιρλανδία (+6%), αλλά μειώθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία (όλες -2%).
Διαβάστε επίσης: Γάλα: «Χρυσός» το τυρί και το γιαούρτι – Συνεχίζεται το ράλι των αυξήσεων
Η συντριπτική πλειονότητα του νωπού γάλακτος (150,7 εκατομμύρια τόνοι) παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε απευθείας στις φάρμες για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μεταξύ άλλων προϊόντων, τα γαλακτοκομεία παρήγαγαν 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου και τα λεγόμενα «κίτρινα προϊόντα» από 44,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος, 10,4 εκατομμύρια τόνους τυριού από 61,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 16,4 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος, καθώς και 23,2 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης από 13,0 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και 10,0 εκατομμύρια τόνους αποκορυφωμένου γάλακτος.

Η Γερμανία είναι η πρώτη παραγωγός χώρα γάλακτος προς κατανάλωση στην ΕΕ κατέχοντας το 19% του συνόλου της ΕΕ, βούτυρου (το 20%), όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γιαούρτια (29%) και τυριών (23%) από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.
Η Γερμανία, μαζί με την Ισπανία (15% του συνόλου της ΕΕ), τη Γαλλία (13%), την Ιταλία (11 %) και την Πολωνία (8%) αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα του γάλακτος κατανάλωσης, που παράγεται στην ΕΕ το 2021.
Βασικοί παραγωγοί άλλων νωπών και βιομηχανοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι οι Κάτω Χώρες, οι οποίες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός όξινων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (15% του συνόλου) και τέταρτος μεγαλύτερος σε τυρί (9%), ενώ η Ιρλανδία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός βουτύρου (14% του συνόλου της ΕΕ) και το πέμπτο μεγαλύτερο από τα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα (7%).


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση