Στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας ξεκινά την Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, γνωστή και ως G-20, με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει μια επικείμενη ύφεση, τις κεντρικές τράπεζες να προβαίνουν σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και τον πληθωρισμό να πιάνει ιστορικά υψηλά σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η ετήσια συνάντηση των ηγετών της G-20 πραγματοποιείται επίσης καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μαίνεται με αμείωτη ένταση και οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου παραμένουν τεταμένες.

Διαβάστε επίσης – G20: Έφτασε στην Ινδονησία ο Τζο Μπάιντεν

Η συνάντηση των ηγετών των οικονομιών που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 75% των εξαγωγών παγκοσμίως, είναι η 17η από τότε που εγκαινιάστηκε μετά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση το 1999 ως συνάντηση για στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και των ηγετών κεντρικών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης – G20: Παρών… εξ αποστάσεως ο Ίλον Μασκ

Ποιοι παρευρίσκονται;

Στη διήμερη Σύνοδο του Μπαλί θα παραβρεθούν 19 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, θα απουσιάσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αποχώρησε από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G-20 τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι άλλοι ομόλογοί του ζήτησαν να τερματιστεί από την πλευρά της Ρωσίας ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ο Πούτιν μπορεί να λάβει μέρος στη Σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επίσης προγραμματιστεί να έχει διμερή συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο πλάισιο της G-20.

Ανάμεσα στους ηγέτες που θα παραβρεθούν βρίσκεται ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ντε φάκτο ηγέτης της χώρας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ηγήθηκε πρόσφατα μιας πρωτοβουλίας του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να στηρίξει τις τιμές.

Οι προσδοκίες «δεν είναι πολύ υψηλές»

Πάντως, δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος από την προγραμματισμένη συνάντηση Μπάιντεν και Σι, σύμφωνα με τον Άντριου Στέιπλς, διευθυντή του Economist Impact για την Ασία και τον Ειρηνικό.

«Οι προσδοκίες δεν είναι πολύ υψηλές», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις παρασύρουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Τόνισε τη στάση της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ένα από τα πολλά σημάδια διάβρωσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την επιχειρηματική κοινότητα παγκοσμίως ότι αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά… έχουμε την Ουκρανία, για την οποία η Κίνα δυστυχώς ήταν κάπως αμφίθυμη όσον αφορά στη στάση της απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν, κι αυτό βλάπτει πραγματικά την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

«Η εύρεση κάποιου κοινού εδάφους σε αυτή τη σχέση – αυτό που θέλει να κάνει ο Μπάιντεν – θα είναι θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και για το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα», κατέληξε.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τη Μαύρη Θάλασσα είναι «πιθανόν να επισκιάσει όλες τις άλλες διαπραγματεύσεις στο Μπαλί», δήλωσε η Laura von Daniels, επικεφαλής της έρευνας για την Αμερική στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφαλειών.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, επεδίωξε να αμβλύνει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας και να ανοίξει εκ νέου βασικά λιμάνια της Ουκρανίας για να παραδώσουν σιτηρά σε χώρες που μαστίζονται από έλλειψη βασικών τροφίμων μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα και πρόκειται να λήξει στις 19 Νοεμβρίου.

«Η συμφωνία δεν θα κόστιζε τίποτα στη Ρωσία», σύμφωνα με τον φον Ντάνιελς. «Θα επέτρεπε, ωστόσο, τόσο στον Σι όσο και στον Πούτιν —ως ηγέτες αυταρχικών κρατών— να αναγνωριστούν στην παγκόσμια σκηνή για την παροχή επισιτιστικής ασφάλειας».

Στρατηγική «ανοίγματος» των οικονομιών

Η συνάντηση G-20 πραγματοποιείται καθώς η συντριπτική πλειονότητα των χωρών ανοίγει ξανά τα σύνορά της και αίρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid.

Σύμφωνα με την Ινδονησιακή Προεδρία των G-20, η πιθανότητα ενός μακροχρόνιου αντίκτυπου από την πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι βασικό θέμα των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.

«Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη διακοπή της προσφοράς, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι περιορισμένες επενδύσεις είναι οι τρεις κορυφαίοι κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως σε σχέση με τις ΄΄πληγές’’ που άφησε πίσω της η πανδημία», σύμφωνα με την Ινδονησιακή Προεδρία, η οποία τονίζει την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του σταδιακού ανοίγματος των συνόρων για την υποστήριξη της αναζωογόνησης των εμπορικών συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή