Στις 14 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, θα συνταντηθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης – COP27: Η Κίνα επιβεβαιώνει τη συλλογική της δέσμευση για το κλίμα

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης – Χείρα συνεργασίας Μπάιντεν στους Ρεπουμπλικάνους

«Στέρεο έδαφος» στις σχέσεις των δύο χωρών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ελπίζει να οικοδομήσει έναν «στέρεο έδαφος» στις σχέσεις με την Κίνα κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα είναι ειλικρινής σχετικά με τις ανησυχίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη.

Η συνάντηση έρχεται εν μέσω βαθιάς τεταμένων σινο-αμερικανικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, τον Αύγουστο στην Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο διεκδικεί ως έδαφός του.

Ο ανώτερος διοικητικός αξιωματούχος είπε ότι δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση από τη συνάντηση, η οποία δεν δημιουργεί έτσι κι αλλιώς προσδοκίες για συγκεκριμένες συμφωνίες.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι κρίσιμο να χτίσουμε ένα στέρεο έδαφος για τη σχέση των δύο χωρών και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες που δεσμεύουν τον ανταγωνισμό μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους σε μια κλήση στη συνάντηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω