Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν η κρίση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη μας αφορά στην Ελλάδα, θα πρέπει προηγουμένως να ξεδιαλύνει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κρίσης αυτής.
Στην Ουγγαρία και την Πολωνία, εν πρώτοις, έχει εκδηλωθεί ως απόπειρα να χειραγωγηθούν δικαιοσύνη και μέσα ενημέρωσης.
Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Στη δημοσιότητα ο νέος νόμος για τις παρακολουθήσεις – 25 ερωτήσεις-απαντήσεις
Η ελευθερία της έκφρασης απειλείται και επιχειρείται ακόμη και ο επηρεασμός της εκλογικής διαδικασίας, με μεθοδεύσεις όπως η επαναχάραξη των εκλογικών περιφερειών σε όφελος του κυβερνώντος κόμματος και οι κραυγαλέες διακρίσεις υπέρ αυτού στον έλεγχο των εκλογικών δαπανών.
Χωρίς να έχουν κατέβει ακόμη στο επίπεδο της Ρωσίας της Λευκορωσίας και της Τουρκίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται πλέον από τους περισσότερους παρατηρητές ως αυταρχικά αν όχι και ανοιχτά δικτατορικά καθεστώτα, η Ουγγαρία του κ. Ορμπάν και η Πολωνία του κ. Καζίνσκι αποτελούν έτσι το αρχέτυπο της «ανελεύθερης δημοκρατίας» (illiberal democracy): ενός καθεστώτος δηλαδή που σέβεται μεν στοιχειωδώς τα προσχήματα της ευρωπαϊκής συνταγματικής δημοκρατίας, στην ουσία όμως δεν διασφαλίζει ούτε τον έλεγχο των κυβερνώντων, ούτε την απρόσκοπτη εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: «Να μας πει ευθέως ο Τσίπρας ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους»
Μερικές ανησυχητικές ενδείξεις
Το παράδοξο είναι ότι και οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν κινηθεί ωστόσο εναντίον τους οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή όχι μόνο πολιτικών, αλλά και οικονομικών κυρώσεων (άρθρο 7 ΣΕΕ, Κανονισμός 2020/2092).
Όποιο κριτήριο και αν χρησιμοποιήσει κανείς, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Επομένως, προς το παρόν τουλάχιστον, η κρίση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη δεν την αφορά.
Υπάρχουν, εν τούτοις, μερικές ανησυχητικές ενδείξεις που δείχνουν ότι, αν χαλαρώσουμε, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ανησυχητικά και σε μας, όπως στην Σουηδία ή και την Ιταλία, όπου στις πρόσφατες εκλογές θριάμβευσαν ακροδεξιά κόμματα. Αναφέρομαι πρώτα-πρώτα στην υπόθεση των υποκλοπών, ο χειρισμός της οποίας από την κυβέρνηση ήταν άθλιος, Τα περιστατικά αστυνομικής βίας, εξ άλλου, εξακολουθούν να μένουν ατιμώρητα, ενώ η αντιμετώπιση των προσφύγων έχει οδηγήσει σε απανωτές καταδίκες μας από διεθνείς οργανισμούς.
Κοντολογίς, όσο είναι καιρός ακόμη, ας δείξουμε την αναγκαία εγρήγορση ώστε να μην χαθεί το μεγάλο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης: το δημοκρατικό κράτος δικαίου.
*Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Κύκλος Ιδεών
Latest News
Επισημάνσεις για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε εστίαση και τουρισμό
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Πώς τα χαμηλά επιτοκία αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για τις μετοχές
Το περιβάλλον είναι γόνιμο για συνέχιση της ανόδου στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης - Η ΕΚΤ έχει μπει σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων
Ο επιχειρηματικός Πειραιάς έχει όραμα, δυναμική και προοπτική
Kαταγράφεται μία αξιοπρόσεκτη δυναμική σε μία περιοχή όπου το λιμάνι αλλά και οι προσφάτως αναζωογονηθείσες ναυπηγικές μονάδες δίνουν ένα «νέο παλμό»
Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης και σε περίπτωση που ο εργαζόμενος συνεχίζει να απασχολείται
Οι προβλέψεις για τη λύση σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης
Ο φορολογικός έλεγχος σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν.5104/2024) [Δ’ Μέρος]
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Ποιες δηλώσεις κατατίθενται εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου [Β μέρος]
Δηλώσεις αναδρομικών, νομικών προσώπων με λήξη φορολογικού έτους 30 Ιουνίου - Υποβολή δήλωσης μέσω «Αιτημάτων μου»
Το «παράδοξο» με την απασχόληση και τις αμοιβές στην Ελλάδα
Οι έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη (μετά την Πολωνία) και λαμβάνουν το μικρότερο μερίδιο από το παραγόμενο προϊόν
Η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ – Τα προβλήματα και η προοπτική [Μέρος 2ο]
Οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας
Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.) - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
Τι είναι το Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών και με ποιο τρόπο μπορεί ένας ιδιοκτήτης να διαγράψει το σκάφος του από το βιβλίο
Κίνα: το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης
Το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές συνέχισε να αυξάνεται, παρά τις πιο περιοριστικές εμπορικές αντιδράσεις άλλων χωρών και τις εγχώριες ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν διορθώσει την ανισορροπία