Να μην επιτρέψουν στον εμπορικό προστατευτισμό να εδραιωθεί συνέστησε στους ηγέτες της G20 η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μέτωπα θα βλάψει σημαντικά την ανάπτυξη.

Όχι φραγμούς και κατακερματισμό

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι 345 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από επισιτιστική κρίση ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των κλιματικών καταστροφών. Οι χώρες της G20, τόνισε, πρέπει να «επιτρέψουν στο εμπόριο να κάνει τη δουλειά του».

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό

«Η άρση των φραγμών, ειδικά για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε η Γκεοργκίεβα.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να ριζώσει και ο κόσμος να παρασυρθεί σε χωριστά μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά.

Το κόστος

Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι μια τόσο διαιρεμένη παγκόσμια οικονομία, με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους από τη μια μεριά και την Κίνα και άλλες οικονομίες από την άλλη, θα οδηγούσε σε απώλεια τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ ετησίως.

«Και το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο -διπλάσιο ή περισσότερο- για τις ανοιχτές οικονομίες, αυτές που εξαρτώνται από τη διεθνή συνεργασία», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και επανέλαβε επίσης την έκκλησή της προς τις χώρες της G20 να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ελάφρυνση του χρέους σε φτωχότερες χώρες που καταδικάστηκαν από την COIVD-19, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό.

Όπως είπε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται δεν αφήνει περιθώρια αντιμετώπισης της επισιτιστικής και ενεργειακή ανασφάλεια για το 25% των αναδυόμενων οικονομιών και το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή