Οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν τον Οκτώβριο με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών, ως αποτέλεσμα κυρίως των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 και των προβλημάτων σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αντανακλά τη βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση που ώθησε τις αρχές να ενισχύσουν τη στήριξή τους στον κλάδο ακινήτων τις τελευταίες ημέρες.

Οι τιμές των νέων κατοικιών υποχώρησαν 1,6% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 1,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS) την Τετάρτη. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2015 και ο έκτος μήνας συρρίκνωσης.

Διαβάστε επίσης – Ακίνητα: Έτοιμοι να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά οι Βαλκάνιοι στη Θεσσαλονίκη

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν 16 μέτρα ως μέρος ενός πακέτου διάσωσης την Κυριακή, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των παρατάσεων αποπληρωμής δανείων. Οι αγορές υποδέχτηκαν θερμά τα μέτρα, ενώ οι μετοχές στον κλάδο ακινήτων εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Απογειώνονται τα ενοίκια και οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών – Αυξήσεις με απειλή έξωσης

Ισως να αποδειχτούν ανεπαρκή τα μέτρα

Οι αναλυτές πάντως ανησυχούν ότι τα μέτρα στήριξης μπορεί να είναι αναποτελεσματικά επειδή δεν στοχεύουν στην υποχώρηση της ζήτησης και εκτιμούν ότι η ανάκαμψη είναι πιθανό να γνωρίσει αναταράξεις, όπως αποδεικνύεται από τα χαμηλά στοιχεία για τα ακίνητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τρέχον πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακινήτων δεν αφορά πλέον μόνο την ιδιοκτησία, αλλά περισσότερο τις προσδοκίες για το οικονομικό εισόδημα», δήλωσε ο Zhang Dawei, επικεφαλής αναλυτής στην εταιρεία ακινήτων Centaline.

«Βραχυπρόθεσμα, η αγορά ακινήτων θα παραμείνει σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο».

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας έχει έρθει αντιμέτωπος με χρεοκοπίες και στάσιμα έργα από τότε που οι αρχές άρχισαν να περιορίζουν την υπερβολική χρηματοοικονομική μόχλευση στα μέσα του 2020, πλήττοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς και επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Οι τιμές των νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο μετά από μείωση κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο. Από τις 70 πόλεις που συμμετείχαν σε έρευνα της NBS, οι 58 ανέφεραν ότι οι τιμές σε μηνιαία βάση μειώθηκαν τον Οκτώβριο, από 54 πόλεις τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της Τρίτης υποδεικνύουν επίσης περαιτέρω αδυναμία στον τομέα ακινήτων ο οποίος έχει έλλειψη σε ταμειακά διαθέσιμα, Επιπλέον οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σε 32 μήνες και οι πωλήσεις τον Οκτώβριο υποχώρησαν για 15ο συνεχόμενο μήνα.

Περισσότερες από 200 τοπικές κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για την αναζωογόνηση του κλάδου φέτος, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και της επιστροφής του ατομικού φόρου εισοδήματος για ορισμένους αγοραστές κατοικιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή