Να δοθεί άδεια σε Ουκρανούς εμπειρογνώμονες να επισκεφθούν το σημείο που προσγειώθηκε ο ουκρανικός – σύμφωνα με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία, ζήτησε εκ νέου το βράδυ της Τετάρτης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί στους Ουκρανούς ειδικούς πρόσβαση σε «όλα τα δεδομένα» που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι.

«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι», υπογράμμισε. «Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της έκρηξης», δήλωσε στο αποψινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Αλλαγή στάσης;

Για ορισμένους, οι δηλώσεις αυτές δείχνουν να αντανακλούν μια αλλαγή της θέσης του Ζελένσκι, ο οποίος επέμενε έως νωρίτερα σήμερα ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος ανήκει στη Ρωσία, αντικρούοντας το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον που εκτιμούν πως επρόκειτο για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Επιμένει ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός – Επικρίσεις από τη Βουδαπέστη

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο πύραυλος αυτός δεν ήταν δικός μας», είχε δηλώσει ο Ουκρανός πρόεδρος στην τηλεόραση. «Πιστεύω ότι ήταν ρωσικός πύραυλος».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δήλωσε ότι «δεν είδε τίποτα που να αντικρούει» την εκτίμηση που διατύπωσε η Βαρσοβία, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία προερχόταν «κατά πάσα πιθανότητα» από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Η ΕΕ

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφραση «την ακλόνητη ενότητα, την αποφασιστικότητα και την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Πολωνία και τον πολωνικό λαό» μετά τη χθεσινή έκρηξη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ, υπογραμμίζεται η πλήρης υποστήριξη της εν εξελίξει έρευνας των πολωνικών αρχών για την εξακρίβωση των συνθηκών της τραγωδίας.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, για τα επόμενα βήματα» υπογραμμίζει η ΕΕ.

«Αποτέλεσμα του μπαράζ επιθέσεων»

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αυτό το τραγικό περιστατικό είναι απόρροια του χθεσινού μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συμπληρώνοντας ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η Ρωσία συνεχίζει να διαδίδει παραπληροφόρηση σχετικά με τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας, σημειώνει η ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Μόσχα να σταματήσει τον παράνομο πόλεμο, υπογραμμίζοντας πως παραμένει σταθερή στην υποστήριξή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το δικαίωμα της αυτοάμυνας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Τέλος, η ΕΕ τονίζει ότι θα εξακολουθήσει να εντείνει την πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα