Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο «μοναδικός πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας» για την παγκόσμια οικονομία φέτος — και πιθανότατα και για το 2023, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Κρίνουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία φέτος, πιθανότατα και τον επόμενο χρόνο», είπε στον Μάρτιν Σονγκ του CNBC στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Διαβάστε επίσης – Γκεοργκίεβα προς G20: Αφήστε το εμπόριο να κάνει τη δουλειά του

«Οτιδήποτε δημιουργεί περισσότερο άγχος είναι, φυσικά, επιζήμιο για τις προοπτικές ανάπτυξης και για την ικανοποίηση των αναγκών και των προσδοκιών των ανθρώπων παντού», τόνισε επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ,  σχολιάζοντας τον πύραυλο που έπληξε το πολωνικό έδαφος αργά την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο πολίτες.

«Θέλω να συγχαρώ την Ινδονησία για την τόσο καλή προεδρία, σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή», είπε η κ. Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της G20 τέθηκαν «πολύ πιεστικά προβλήματα» — όπως ο παγκόσμιος πληθωρισμός , το αυξανόμενο κόστος ζωής , η ασφάλεια τροφίμων και ενέργειας .

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό

«Άκουγα πολύ προσεκτικά όλες τις δηλώσεις και είναι ενθαρρυντικό ότι αυτά είναι τα θέματα στα οποία εστιάζουμε — όπως πρέπει», υπογράμμισε.

Προειδοποιήσεις

Το ΔΝΤ εξέδωσε προειδοποιήσεις για μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2023 στο 2,7%, από 3,2% το 2022.

Διαβάστε επίσης – Ηρεμία πριν από την καταιγίδα – Οι αντίθετοι άνεμοι της παγκόσμιας οικονομίας

«Πρόκειται για το πιο αδύναμο προφίλ ανάπτυξης από το 2001, εκτός από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του τον Οκτώβριο.

«Στρατόπεδα»

«Βλέπουμε ήδη κάποια σημάδια κατακερματισμού και προέρχονται από μια θεμιτή ανησυχία… την ασφάλεια των προμηθειών », είπε η Γκεοργκίεβα στο CNBC.

«Το έχουμε δει [αυτό] λόγω της Covid και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού διακόπτονται και αυτό βλάπτει την ανάπτυξη εγχώρια και διεθνώς», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι  εάν ο κόσμος επιλέξει να πάει σε «ξεχωριστά μπλοκ», θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα.

«Και αυτή η τιμή θα ήταν ιδιαίτερα υψηλή για τις ανοιχτές οικονομίες, και γενικότερα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο», προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα.

«Αν θέλουμε να μην χάσουμε κάπου μεταξύ 1,4 [τρισεκατομμύρια] έως ίσως 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο — φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα — τότε θα πρέπει να προβάλλουμε πολύ προσεκτικά τις συνέπειες των πράξεων και να είμαστε συνετοί για να αποτρέψουμε την υπνοβασία σε έναν κόσμο που είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής», είπε η Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή