
Ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού / Βραχυχρόνιων μισθώσεων ( Σ.Ο.ΔΙΑ) αντιδρά στις προτάσεις του Σ.Ε.Τ.Ε. και του Ξ.Ε.Ε., που αυθαίρετα προτείνουν περιορισμούς στην λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσπαθώντας να κερδίσουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μεταφέροντας τις ευθύνες για τα προβλήματα του τουρισμού -του οποίου οι ίδιοι ελέγχουν κατά 90%- στην βραχυχρόνια μίσθωση που αποτελεί μόνο το 10%.
Οι μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές, ανησυχούν για το νέο είδος τουρισμού που έχει αυξανόμενη ζήτηση. Παγκοσμίως, έχει δημιουργηθεί ένα νέο είδος επισκέπτη, που δεν θέλει να «μαντρωθεί» σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο αλλά προτιμά την μικρή ανθρώπινη κλίμακα, να μείνει ανάμεσα στους κατοίκους, να ενισχύσει τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις και να αποφασίζει ο ίδιος του για το πρόγραμμα των διακοπών του.
Όταν λοιπόν 1 στους 10 τουρίστες θέλει να «λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο» αυτό είναι πρόβλημα για τον ξενοδόχο.
Μήπως όμως ο ξενοδόχος ανησυχεί άδικα και υπάρχει χώρος για όλους; Μήπως το κράτος θα έπρεπε να μην λογαριάζει μόνο με τον ξενοδόχο;
Η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, στηρίζει δεκάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ιδιοκτητών και διαχειριστών, έχουμε πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής βαθμολογίας στις πλατφόρμες, ένδειξη ότι προσφέρουμε στην θετική προβολή της Ελλάδας. Όπου αναπτύσσεται η βραχυχρόνια μίσθωση, αναπτύσσονται μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς.
Διαμερίσματα ανακαινίζονται, συσκευές και έπιπλα αγοράζονται, το κράτος εισπράττει φόρους και ο δήμος τα τέλη του. Είναι ίσως η δραστηριότητα με την χαμηλότερη φοροδιαφυγή, καθώς οι κρατήσεις από τις πλατφόρμες είναι μόνο ηλεκτρονικές και αφήνουν αποτύπωμα. Η Airbnb όχι μόνο δεν δέχεται μετρητά, αλλά συνεργάζεται με την ΑΑΔΕ και παρέχει πληροφορίες για τον τζίρο ανά ΑΦΜ ιδιοκτήτη.
Είναι αδύνατον να φοροδιαφύγει ο ιδιοκτήτης ενός Airbnb καταλύματος.
Όλοι κερδίζουν από αυτήν την δραστηριότητα, ακόμα και οι ξενοδόχοι ,αφού στις πλατφόρμες έχουν και οι ίδιοι καταχωρήσει αρκετά δωμάτια. Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα είναι σε ανοδική πορεία με πληρότητα το 2022 που άγγιξε αυτή του 2019. Σε περιοχές όπως το Κουκάκι, που αναδείχτηκαν στον τουριστικό χάρτη από την Airbnb, ανοίγουν τα ξενοδοχεία το ένα μετά το άλλο. Και καλώς πράττουν, γιατί απευθύνονται σε άλλο κοινό,δεν είναι ανταγωνιστές.
Διαβάστε επίσης: Airbnb: Νέα εργαλεία για προσέλκυση περισσότερων ιδιοκτητών
Το πρόβλημα στέγης έχει δημιουργηθεί από την ραγδαία αύξηση των τιμών μακροχρόνιας μίσθωσης, η οποία οφείλεται στην αγορά χιλιάδων διαμερισμάτων από Έλληνες και ξένους επενδυτές που πλέον ελέγχουν τις τιμές. Επίσης, μην ξεχνάμε τα χιλιάδες διαμερίσματα που επιδοτούνται για στέγαση προσφύγων.
Δεν είναι η βραχυχρόνια μίσθωση που προκαλεί από μόνη της το πρόβλημα στέγασης στην Αθήνα, αφού οι αριθμοί των Airbnb καταλυμάτων δεν έχει αυξηθεί από το 2019. Στο σύνολο των 1,5 εκατομμυρίων μισθωμένων κατοικιών στην Ελλάδα, οι 187.000 είναι βραχυχρόνιες. Στα 650.000 μισθωμένα διαμερίσματα της Αθήνας, τα 12.000 είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ 180.000 παραμένουν κενά.
Είναι λοιπόν παιχνίδι εντυπώσεων και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.
Αντί να περιοριστούν τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που είναι ιδιωτική περιουσία, θα μπορούσε το κράτος να μεριμνήσει με την επανάχρηση κενών κτιρίων. Δεν είναι λογικό να μεταφέρεται η ευθύνη στέγασης δασκάλων και φοιτητών στον μικρό ιδιοκτήτη.
Πρόταση του συλλόγου μας είναι η αξιοποίηση ξενοδοχείων που κλείνουν τον χειμώνα στα νησιά, ως στέγη δασκάλων και φοιτητών. Υπάρχουν αρκετές κλίνες για να τους χωρέσουν όλους και θα επιτελέσουν και ευρύτερο κοινωνικό έργο, αφού το προσωπικό τους δεν θα απολύεται κάθε χειμώνα, ζώντας φτωχικά με το ταμείο ανεργίας.
Η Θεοδώρα Δήμα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού
Η Ρομίνα Τσίτου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού


Latest News

Τι αλλάζει στο Ε9 - Οι ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ
Οι αλλαγές στην ημερομηνία υποβολής του Ε9, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ και οι νέοι κωδικοί που συμπληρώθηκαν στο έντυπο

Το ανοδικό σπιράλ κερδών-τιμών
In-Focus, από το Παρατηρητήριο Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο ηθικός κίνδυνος στην αγορά της επικουρικής ασφάλισης
Μία επιλογή έκθεσης στους κινδύνους των αγορών και στον συστημικό Ηθικό Κίνδυνο δεν μπορεί αντικειμενικά να αποτελεί «μεταρρύθμιση» ούτε «εκσυγχρονισμό» της κοινωνικής ασφάλισης

Η Εύλογη Αξία στην περίπτωση της SVB
Το γεγονός προκάλεσε πτώση στις μετοχές του τραπεζικού τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου που συνδέονται με αυτούς τους εκδότες στις αγορές ομολόγων

Η τραπεζική κρίση και η ανθεκτικότητα των τραπεζών στην ευρωζώνη
Οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες για να απορροφήσουν κλυδωνισμούς παρόμοιους με αυτούς που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα

Ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική αξία των μισθών
Προς το παρόν, όμως, η (ονομαστική) αύξηση των μέσων μισθών είναι κατά κανόνα χαμηλότερη από την αύξηση των τιμών

Η τραπεζική κρίση εκτονώνεται
Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές

Πώς θα αποτραπεί η φυγή των καταθέσεων
Η μη άμεση επέμβαση μπορεί να έχει πενταπλάσιο κόστος για τις αρχές προκειμένου να σώσουν μια τράπεζα

Αργία 25ης Μαρτίου: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Τι αλλάζει στις απαλλαγές του φετινού ΕΝΦΙΑ (Γ' μέρος)
Στα σημερινό μας σημείωμα θα δούμε για ποιες άλλες περιοχές επεκτείνεται η απαλλαγή για το 2023 και ποια νέα απαλλαγή νομοθετήθηκε