«Θα μοιάζει με πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά δεν θα είναι…».

Κάπως έτσι, στελέχη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, σχολιάζουν το σχέδιο πρότασης της Ευρ. Επιτροπής προς τα 27 κράτη μέλη, για τη θέσπιση και δημιουργίας ενός «διορθωτικού μηχανισμού της αγοράς φυσικού αερίου». Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για αυτούσιο σχέδιο κανονισμού αλλά για κείμενο που δίνει το «περίγραμμα» του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αερίου.

Οι Βρυξέλλες, προφανώς, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του προσχεδίου κανονισμού, επιχειρούν να κρατήσουν μία ισορροπία ανάμεσα στα κράτη (με σκληρό πυρήνα την Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο) που πιέζουν για την επιβολή ανώτατης τιμής για τις συναλλαγές στην ολλανδική πλατφόρμα TTF και σε εκείνα του μπλοκ της Γερμανίας (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Ουγγαρία) που αντιτίθενται στον ορισμό πλαφόν. Οι τελευταίες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρύθμιση της τιμής στην ασφάλεια εφοδιασμού αερίου της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η πρόταση αυτή έχει λίγο δρόμο προς επεξεργασία προκειμένου να παρουσιαστεί στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 24 Νοεμβρίου. Πηγές αναφέρουν πως δεν αναμένεται να βγει λευκός καπνός ούτε και τότε και το θέμα θα τεθεί εκ νέου σε επίσημο συμβούλιο των υπουργών τον Δεκέμβριο.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός διόρθωσης, σύμφωνα με πηγές της Αθήνας, έχει πολλούς αστερίσκους για την ενεργοποίηση του και απέχει πολύ από την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα κριτήρια

Όπως προκύπτει από το έγγραφο ο μηχανισμός που προτείνει η Ευρ. Επιτροπή βασίζεται σε δύο κριτήρια:

  1. Να δράσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο απέναντι σε υπερβολικές και ακραία υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και
  2. Να ενεργοποιείται μόνο αν οι τιμές φτάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (συγκριτικά με διεθνείς αγορές) προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές διαταραχές των συμβολαίων προμήθειας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Στο κείμενο της Κομισιόν αναφέρεται ως περίπτωση υπερβολικών τιμών την περίοδο του Αυγούστου 2022 (350 ευρώ/MWh). Μάλιστα, προτείνεται πως αυτά τα επίπεδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν και το όριο κατά το οποίο θα ενεργοποιείται ο συγκεκριμένος μηχανισμός.

Πότε θα ενεργοποιείται

Ο μηχανισμός ουσιαστικά, συνεχίζει το κείμενο του σχεδίου πρότασης, θα αποτελείται ουσιαστικά από ένα ανώτατο όριο ασφαλείας για την τιμή του συμβολαίου του «επόμενου μήνα – month ahead TTF», το οποίο είναι και το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν προτείνει το όριο ασφαλείας να ενεργοποιείται όταν η τιμή του TTF φθάνει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και αν η αύξηση της τιμής δεν ανταποκρίνεται σε παρόμοια αύξηση της διεθνούς αγοράς (σε σύγκριση με τις τιμές LNG)

Πιο συγκεκριμένα η περιγραφή που κάνει η Κομισιόν είναι να προκαθοριστεί συγκεκριμένη τιμή (σ.σ. δεν αναφέρεται στο σχέδιο κειμένου το ύψος). Κάποιες πληροφορίες μιλούν για τιμή στα 200 ευρώ/MWh και να ενεργοποιείται το πλαφόν υπό δύο προϋποθέσεις:

  1. Αν η τιμή του month ahead TTF ξεπερνά το προαναφερόμενο όριο για συγκεκριμένες εβδομάδες (σ.σ. πάλι δεν αναφέρεται ο αριθμός, με τις πληροφορίες να θέλουν για δύο) και
  2. Αν το spread ανάμεσα στις τιμές spot TTF και στις τιμές spot ενός καλαθιού LNG πάνω από συγκεκριμένη τιμή (σ.σ. δεν αναφέρεται ο αριθμός) και για συγκεκριμένες μέρες (σ.σ. πάλι δεν αναφέρεται ο αριθμός)

Επιπλέον θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για περιπτώσεις που ο μηχανισμός προκαλέσει ακούσιες συνέπειες, ενώ στη διάρκεια ενεργοποίησης του θα επιθεωρείται μηνιαίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης