Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης; Η Novartis θα απαντήσουν πολλοί, ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε πολλά στη διαπόμπευση 10 πολιτικών προσώπων, του Σαμαρά, του Πικραμμένου, του Στουρνάρα, του Βενιζέλου κ.λπ.
Θυμόμαστε όλοι τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να λέει ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης και τον τότε υπουργό, Δ. Τζανακόπουλο να σπεύδει να ενημερωθεί από τη Δικαιοσύνη.
Χθες, λοιπόν, ο Γιάννης Ματζουράνης, δικηγόρος του Κώστα Βαξεβάνη και υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7, και είπε ευθέως ότι οι κατηγορίες και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν στο αρχείο, «που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν εξαρχής αθώοι».
Ερωτηθείς σχετικά με το τι είχε γραφτεί και είχε λεχθεί για την υπόθεση, απάντησε ότι «αφορά τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ που τα έλεγαν και τα έγραφαν».
Αρα; Ηταν αθώοι, τους κρέμασαν στα μανταλάκια αλλά… φταίνε τα ΜΜΕ που έγραφαν σελίδες επί σελίδων για βαλίτσες, μίζες κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει για τον τομεάρχη του; Ή μήπως κλείνει παλιούς λογαριασμούς και σβήνει παλιές αμαρτίες;
Παροχές και επιταγές μέχρι τις εκλογές
Η κυβέρνηση θα παίξει μπάλα στο τερέν της καθημερινότητας προκειμένου να αποκρούσει τα γκολ (και τα αυτογκόλ) της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, της υποχώρησης της αγοραστικής δύναμης, των υψηλών επιτοκίων.
Και θα θελήσει να ξεφύγει και από το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο, φαίνεται να μοιάζει με μαρτύριο της σταγόνας με τις επιλεκτικές αποκαλύψεις.
Αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζονται στο Μαξίμου, ένα σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει σαφή εικόνα του δημοσιονομικού χώρου και θα ξέρει τι να μοιράσει.
Μαθαίνουμε, όμως, ότι το «καλάθι» έχει πολλά όπλα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ένα πρόβλημα που είναι νούμερο ένα στις δημοσκοπήσεις, κι αυτό θα κρίνει τις επόμενες εκλογές.
Έτσι, θα μοιράσει δεύτερη επιταγή ακρίβειας στις γιορτές ύψους 250 ευρώ σε όσους είχαν πάρει και την πρώτη. Εξετάζει το ενδεχόμενο ενός… food pass στα πρότυπα του fuel pass προκειμένου να αγοράζουν πιο φθηνά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Και αν χρειαστεί θα δοθεί και τρίτη επιταγή ακρίβειας, πριν από τις επόμενες εκλογές. Κι αν αυτές είναι Απρίλιο, τότε θα έχουμε «δωράκι» προς τον Μάρτιο.
Το Μαξίμου έχει «καβαντζώσει» ήδη 1 δισ. ευρώ για νέα μέτρα και θα περιμένει τα νέα για το ποσοστό της ανάπτυξης.
Όπως καταλαβαίνουμε το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει «ξεφουσκώσει» ήδη και δεν αποδίδει πολλά, παρά την ομολογουμένως καλή προσπάθεια του υπ. Ανάπτυξης.
«Πάγωμα»… μέχρι νεωτέρας
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανιών, εξέδωσε προχθές μια ανακοίνωση, με αφορμή το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια.
«Πάγωμα» που αποφάσισε η τελευταία βεβαίως… μέχρι νεωτέρας. Η αλήθεια είναι ότι ορθώς η Χανίων έβγαλε την ανακοίνωση προκειμένου να εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση. Αναφέρει το ιστορικό της απόφασης να συγχωνευτεί με την Παγκρήτια τονίζοντας ότι «με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεταίρους της και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων τους, δηλώνει ότι συνεχίζει με σεβασμό να ενεργεί προς όφελος αυτών, οι οποίοι εδώ και 28 χρόνια έχουν δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη στο όραμα της».
Ως εδώ όλα καλά, όμως, η αναβολή της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, μπορεί να κρύβει περισσότερα. Από ένα οριστικό «ναυάγιο», μέχρι αλλαγή στους όρους ανταλλαγής και συγχώνευσης.
Κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνει, αν και η αγορά βοά. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι οι νέοι μέτοχοι της Παγκρήτιας, δηλαδή οι κ. Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου δεν θέλουν να ναυαγήσει το σενάριο αυτό, δηλαδή η δημιουργία μιας ισχυρής τράπεζας, μετά τη συγχώνευση Παγκρήτιας, HSBC και Συνεταιριστικής Χανίων.
Κάτι που θα φανεί σύντομα. Όμως, αν θέλετε τη γνώμη μας, η συγχώνευση μάλλον θα προχωρήσει σ’ αυτή την περίπτωση αν και τα σημάδια δεν είναι ευνοϊκά.
Σε άλλες…. Συνεταιριστικές μπορεί να μην προχωρήσει γιατί το ευρύτερο σχέδιο είναι να δημιουργηθούν ισχυροί, μη συστημικοί τραπεζικοί πόλοι και να πάψει να υπάρχει το «μονοπώλιο» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έχουν μερίδιο περί το 95% της αγοράς.
Το μήνυμα του Στουρνάρα για τον «τρίτο πόλο»
Κάποιοι πάλι δεν κατάλαβαν τα μηνύματα που έστειλε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της AXIA Ventures. Κι ένα από αυτά είναι ότι στην ΤτΕ δεν βλέπουν με καλό μάτι οποιοδήποτε σενάριο συγχώνευσης της Παγκρήτιας με την Attica Bank. Ισως κάποιες άλλες μικρότερες, αλλά όχι αυτές. Λέει συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ: «Όσον αφορά τα ΛΣΙ, όπως θα γνωρίζετε, τα δύο μεγαλύτερα από αυτά (Τράπεζα Αττικής και Παγκρήτια Τράπεζα) ήδη κάνουν κινήσεις για να ενισχύσουν σημαντικά την κεφαλαιακή τους βάση και να είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά το απόθεμα των ΜΕΔ τους (μέσω απευθείας πωλήσεων, τιτλοποιήσεων ΜΕΔ χωρίς κρατικές εγγυήσεις, αναδιάρθρωσης δανείων κ.λπ.) και να αναπτυχθούν. Τόσο η Τράπεζα Αττικής όσο και η Παγκρήτια Τράπεζα ολοκλήρωσαν με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (μάλιστα η Τράπεζα Αττικής θα κάνει μία δεύτερη τους επόμενους μήνες σύμφωνα με το κεφαλαιακό της σχέδιο), ενώ η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα.
Στην πράξη, οι δύο τράπεζες (μαζί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) θα κατέχουν πάνω από 2/3 του συνολικού ενεργητικού του τομέα των ΛΣΙ στην Ελλάδα, ο οποίος ήδη παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς συγκέντρωσης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα των ΛΣΙ στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να γίνουν ενέργειες από πολύ μικρές τράπεζες πέρα από την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια».
Δηλαδή; Όχι σε συγχώνευση Attica με Παγκρήτια, αλλά μπορεί κάποια από αυτές να κάνει ενέργειες σε πολύ μικρές τράπεζες. Και υπάρχουν αρκετές…
Προχωρά η Attica Bank, παρά τις δυσκολίες
Και μιας και λέμε για τράπεζες, να πούμε ότι η Attica Bank βρίσκεται σε καλό δρόμο. Χθες ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για το DTC, μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής των warrants σε μετοχές και η εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο και οδεύει… σφαίρα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ.
Κι αφού γίνουν όλα αυτά, όπως μας έλεγε γνώστης της υπόθεσης «η Attica μπορεί σε λίγο καιρό να γίνει ένας υγιής, ισχυρός τραπεζικός πόλος».
Με το πράσινο φως της Επιτροπής, πάντως, διαψεύστηκαν κάποιες «Κασσάνδρες» που έλεγαν ότι θα υπήρχε πρόβλημα…
Πολεμικό κλίμα ξενοδόχων με ιδιοκτήτες ακινήτων
Εχει ανοίξει σκληρός πόλεμος μεταξύ ξενοδόχων και ιδιοκτητών ακινήτων που δίνουν την περιουσία τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πριν από λίγες ημέρες οι ξενοδόχοι είχαν υποστηρίξει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ουσιαστικά ένας ανεξέλεγκτος κλάδος, και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα, θεσμικά και φορολογικά.
Χθες η ΠΟΜΙΔΑ, δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με την STAMA, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, έστειλαν επιστολή σε Μητσοτάκη και αρμόδιους υπουργούς προειδοποιώντας τους ότι δεν μπορούν να πάρουν μονομερή μέτρα χωρίς να τους ρωτήσουν, ειδικά αν αυτά είναι υπέρ των ξενοδόχων.
Μιλούν δε για οικονομικό στραγγαλισμό ανθρώπων που επένδυσαν κι εκσυγχρόνισαν τα ακίνητά τους για να μπορούν να τα μισθώσουν, δεν έχουν επιδοτηθεί ποτέ ενώ υποστήριξαν ότι δε φταίει η βραχυχρόνια μίσθωση για την έλλειψη στέγης κύριας κατοικίας.
Να πούμε πάντως ότι πλέον έχουν καταγραφεί περί τα 190 χιλιάδες ακίνητα που βρίσκονται σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν πριν λίγα χρόνια μόλις που ξεπερνούσαν τα 60 χιλιάδες.
Μια πρόβλεψη: Δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς προεκλογικά. Κανένα κόμμα δεν θα ήθελε να τα βάλει με τους ξενοδόχους, πολλώ δε μάλλον με τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είναι σωματείο «μπετόν».
Όμως, για ένα είμαστε σίγουροι. Ότι θα συνεχιστεί η σύγκρουση στις πολυκατοικίες καθώς όταν τα μισά διαμερίσματα είναι μόνιμης κατοικίας και τα άλλα μισά βραχυχρόνιας είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν πολλά κόντρες.
Οι κυβερνοαπειλές είναι εδώ
Είναι εντυπωσιακό: Μία στις 4 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχει υποστεί παραβίαση δεδομένων τα τελευταία 3 χρόνια με κόστος έως και 20 εκατ. δολάρια.
Η έρευνα της PwC έχει και κάτι άλλο ενδιαφέρον. Παρ’ ότι οι κυβερνοεπιθέσεις κοστίζουν ακριβά στις εταιρείες, μόλις 4 στα 10 στελέχη δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει πλήρως τον κίνδυνο έκθεσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας σε μια σειρά από τομείς υψίστης σημασίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ή υβριδικής εργασίας (38% δηλώνει ότι οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί πλήρως), η επιτάχυνση υιοθέτησης υπηρεσιών cloud (35%), η αυξημένη χρήση του Internet of Things (34%), η αυξημένη ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (32%) και οι λειτουργίες back office (31%).
Δηλαδή οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την κυβερνοασφάλεια ελαφρά τη καρδία, όμως, όταν τα «χτυπήματα» γίνουν ισχυρά και κλονίσουν τη βιωσιμότητά τους.
Όταν είχαν συμφωνήσει για επιστροφή στη δραχμή
Πάντα οι αφηγήσεις των πρωταγωνιστών της δραματικής περιόδου που έζησε η χώρα το 2015, μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έχουν ενδιαφέρον. Κυρίως ως πιο ήταν το σχέδιο εκείνης της ομάδας που ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Και που κατέληξε αυτό το σχέδιο.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25, έδωσε την Τετάρτη συνέντευξη στο «Κόκκινο» και ήταν εξαιρετική. Είπε πολλά και διάφορα, ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα, είτε συμφωνείς είτε όχι.
Διαβάστε, όμως, το απόσπασμα που ακολουθεί για το 2015 και τη δραχμή και τα… συμπεράσματα δικά σας. Αλλοι θα πουν, «καλά έκαναν», άλλοι «που τους βρήκαμε αυτούς, από τύχη γλιτώσαμε». Αλλά διαβάστε τι είπε ο κ. Βαρουφάκης και ποιοι έμειναν συνεπείς σ’ εκείνες τις συμφωνίες και ποιοι όχι:
«Ο λόγος που μπήκαμε στην κυβέρνηση και που εγώ δέχτηκα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση του 2015 ήταν ότι γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι θα χτυπήσουμε τοίχο. Δεν είναι ότι κτυπήσαμε τοίχο και δεν το ξέραμε. Το ερώτημα είναι όταν χτυπάς τον τοίχο, τι κάνεις; Πας πίσω ή βρίσκεις τρόπο ή για να τον τρυπήσεις ή για να τον παρακάμψεις; Και για να μη μιλάμε τώρα γενικόλογα.
Ο μόνος λόγος που μπήκα τότε στην κυβέρνηση είναι επειδή είχαμε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλους δύο, τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά, για να είμαστε ξεκάθαροι, τι θα κάνουμε όταν θα χτυπήσουμε τοίχο. Και εγώ είχα πει, θέλετε να έρθω; Θα κάνουμε το εξής.
Πρώτον, θα κουρέψουμε τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό δεν θα επιτρέψει μετά στον Ντράγκι να αγοράσει να αγοράσει ομόλογα ιταλικά, άρα θα καταρρεύσει η Ιταλία. Μεγάλο πυρηνικό όπλο ήταν εκείνο.
Δεύτερον, άλλο σύστημα πληρωμών.
Τρίτον, ένα δικό μας πλάνο στο οποίο θα συμπεριλαμβανόταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 15% και μια σειρά άλλων μέτρων που θα δημιουργούσαν συνθήκες πραγματικά γρήγορης μεγέθυνσης και αν χρειαζόταν τη δραχμή.
Αυτά τα είχαμε συμφωνήσει. Ήταν η συμφωνία που κάναμε για να μπω στο Υπουργείο. Αυτά όμως ανατράπηκαν από την ηγετική ομάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, πρωθυπουργός ήταν. Εγώ ήμουν Υπουργός Οικονομικών. Αλλά είχα θέσει τους όρους μου για να συμμετάσχω».
Τρεις στους δέκα δεν μπορούν να πληρώσουν
Η Intrum στην ετήσια έκθεσή της για τις πληρωμές των καταναλωτών στην Ευρώπη στέκεται κι αυτή στο θέμα του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει πλήξει κυρίως τα οικονομικά των νοικοκυριών. Η έρευνα της Intrum δείχνει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και πως οι τρεις στους δέκα καταναλωτές δυσκολεύονται να καλύψουν πλέον τις υποχρεώσεις τους και ότι περιμένουν πως δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν έναν ή περισσότερους λογαριασμούς εταιρειών κοινής ωφέλειας μέσα στο ερχόμενο έτος.
Η εν λόγω έρευνα, με τη συμμετοχή 24.000 καταναλωτών, δείχνει ότι περισσότερο από το 80% ανησυχεί ιδιαίτερα για τις τιμές της ενέργειας και των σουπερμάρκετ. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζονται από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), τα οποία δείχνουν ότι η αναλογία των δανείων τα οποία είναι έτοιμα να «κοκκινίσουν» (τα λεγόμενα δάνεια σταδίου 2) είναι σε άνοδο, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μεγαλύτερος αριθμός αθετήσεων και τραπεζικών υποχρεώσεων, αναφέρει η Intrum.
Ανοιχτά καταστήματα στις 27 Νοεμβρίου
Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 27 Νοεμβρίου σε ολόκληρη την επικράτεια, από 11:00 έως 20:00. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».
Η τροπολογία αφορά στη μετάθεση της λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, λόγω των έκτακτων και έντονων καιρικών φαινομένων που αναμενόταν. Παράλληλα, προβλέπεται εξουσιοδότηση για τη μετάθεση της ως άνω ημερομηνίας, σε περίπτωση που ανακύψει σοβαρός λόγος.
Latest News
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»
Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις τράπεζες, τα ακριβά γούστα του Χρυσοχοΐδη, τα «κοινά» της Μενδώνη με τον Αταμάν, τα bids για Elpedison, η κινητικότητα στον Κρητικό, η Black Friday μετ’ εμποδίων
Χαμένη ευκαιρία
«Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα», όσα θα πουν οι εισηγμένες στο Λονδίνο, o «Σόλωνας» στη Λιθουανία, πικρός ο καφές, η «μάχη» του Χατζημηνά
Antoine Armand