Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια φαίνεται τώρα να έχουν περισσότερο αργό πετρέλαιο από ό,τι χρειάζονται, με τον πρώιμο πανικό για τις συρρικνούμενες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας και την επακόλουθη έλλειψη πετρελαίου στον κόσμο, να αποδεικνύεται υπερβολική.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει άρθρο του oilprice.com υπογραμμίζοντας την ικανότητα της Ευρώπης να προμηθεύεται αργό πετρέλαιο από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κύρια αιτία, για την οποία τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια «αναστενάζουν από ανακούφιση».

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: «Προχωρούμε» στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ασία, επίσης, έχει συλλέξει λιγότερο αργό πετρέλαιο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές, εξαιτίας της ατέρμονης μάχης Κίνας για μηδενική Covid.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Έτοιμος να « παρέμβει προς όφελος της αγοράς πετρελαίου»

Ρεκόρ εισαγωγών

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Refinitiv Eikon, οι εισαγωγές αργού λατινικής Αμερικής στην Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο 313.000 bpd μέχρι στιγμής φέτος, από 132.000 πέρυσι. Τον Ιούλιο, ο μέσος όρος ήταν πολύ πάνω από αυτό, στις 600.000 bpd. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη έλαβε 1,1 εκατομμύρια bpd κατά μέσο όρο φέτος, σε σύγκριση με μόλις 800.000 bpd πέρυσι. Οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ στην Ευρώπη είναι 20% υψηλότερες από τον Ιούλιο-Νοέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι υπερβολές της προσφοράς επιβαρύνουν τις τιμές. Οι τιμές του Brent έχουν υποχωρήσει σχεδόν 9 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Ευρωπαίος trader αργού πετρελαίου είπε στο Reuters ότι τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια «φαίνεται να έχουν υπεραγοράσει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πιθανώς λόγω των φόβων γύρω από τα Ουράλια». Εκτός από αυτούς τους φόβους που προκάλεσαν αγορές πανικού, οι εβδομαδιαίες απεργίες στα γαλλικά διυλιστήρια και η ραγδαία συντήρηση των διυλιστηρίων περιόρισαν επίσης την έκκληση για αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη.

Οι traders και τα διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές τους αυτό το καλοκαίρι, αναμένοντας ελλείψεις που προέρχονται από την απαγόρευση της Ευρώπης στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Αυτή η απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα έχει προβλήματα, ωστόσο μετά τις 5 Δεκεμβρίου, το story μπορεί να αλλάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης