Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να « παρέμβει προς όφελος της αγοράς πετρελαίου»,  ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Χάιθαμ αλ-Γκάις, ο οποίος σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, υπογράμμισε επίσης ότι το πετρελαϊκό καρτέλ είναι «ενήμερο, προσεκτικό και παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως».

Διαβάστε επίσης – «Είμαστε μόνο ένα τηλεφώνημα μακριά» διαμηνύει ο ΟΠΕΚ

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (mb/d) από τον Νοέμβριο του 2022, σε μια κίνηση που εξόργισε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέκρινε τον οργανισμό για συμπαιγνία με τη Ρωσία προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλές.

Διαβάστε επίσης  – Η αγωγή των μόλις 50 ευρώ (!) που απειλεί τον ΟΠΕΚ

Εάν το σχέδιο εφαρμοστεί, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα πρέπει να παράγουν 10,5 mb/d τον Νοέμβριο του 2022, η παραγωγή των μελών του ομίλου ΟΠΕΚ θα πρέπει να φτάσει τα 25,4 mb/d ενώ των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ θα πρέπει να είναι 16,4 mb/d. Αυτό στην πραγματικότητα θα οδηγούσε στην αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ στα 41,9 mb/d κατά μέσο όρο. Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2022, για έναν ακόμη χρόνο.

Το βλέμμα στη Βιέννη

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία της Ομάδας των Επτά χωρών για περιορισμό των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου σε αναγκαστικά χαμηλή τιμή.

Διαβάστε επίσης – Πετρέλαιο: Η «παλαιά οικονομία» παίρνει την εκδίκησή της

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα,  υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται επενδύσεις 12,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση παρά την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια