Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των υποβαλλόμενων αγωγών και αιτήσεων διόρθωσης ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο, η οποία, μεταξύ άλλων, οφείλεται –και- στην αναστολή λειτουργίας των κατά τόπους Κτηματολογικών Γραφείων, εξαιτίας των μέτρων που είχαν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν –και- πολλοί  ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είτε ξέχασαν, είτε δεν πρόλαβαν να προβούν στις απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Στο μεταξύ, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Σε 43 μέρες από σήμερα, μας αφήνει το ’22 και είναι πολύ φυσικό, οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες, να αγχώνονται και να ανησυχούν για το αν θα προλάβουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους στο Κτηματολόγιο.

Διαβάστε επίσης: Δεν χάνουν τα ακίνητά τους οι ακρίτες του Αιγαίου

Ο «ΟΤ» μέσα από 10 ερωτήσεις –απαντήσεις  παρέχει σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κινηθήκαν εγκαίρως, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου με μετριαστεί η ανησυχία τους και να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

1η) Ξέχασα να δηλώσω την ακίνητη περιουσία μου και έληξε η προθεσμία συλλογής δηλώσεων

Τυπικά, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, μπορείτε να δηλώσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία χωρίς να πληρώσετε πρόστιμο έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν πρόστιμο ούτε το 2023 όσοι δεν δηλώσουν την ιδιοκτησία τους. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε στο Κτηματολόγιο.

2η) Ξέχασα να δηλώσω την ακίνητη περιουσία μου και έληξε η ανάρτηση

Ακόμη κι αν έχει λήξει η ανάρτηση, μπορείτε να δηλώσετε την περιουσία σας. Έστω και εκπρόθεσμα υποβάλλοντας τη δήλωσή σας εξασφαλίζετε ότι οι τίτλοι και τα τοπογραφικά διαγράμματα που διαθέτετε θα ληφθούν υπόψη.  Επίσης καταχωρούνται τα στοιχεία επικοινωνίας σας και λαμβάνετε ειδοποιήσεις.

3η) Ξέχασα να δηλώσω την ακίνητη περιουσία μου και άνοιξε Κτηματολογικό Γραφείο στην περιοχή μου, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι εγγραφές

Σε αυτήν την περίπτωση το ακίνητό σας θα φαίνεται στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα πρέπει αφού το εντοπίσετε να διορθώσετε τις εγγραφές με δικαστική ή διοικητική διαδικασία ανάλογα με την περίπτωση, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

4η) Ξέχασα να δηλώσω την ακίνητη περιουσία μου και άνοιξε Κτηματολογικό Γραφείο στην περιοχή μου, και μάλιστα οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές

Σε αυτήν την περίπτωση το ακίνητό σας φαίνεται στις οριστικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και το μόνο που   μπορείτε να κάνετε είναι να διεκδικήσετε αποζημίωση.

5η) Δήλωσα την ακίνητη περιουσία μου αλλά ξέχασα να την ελέγξω κατά τη διάρκεια της ανάρτησης

Μετά την Ανάρτηση ακολουθεί επεξεργασία των δεδομένων από το Γραφείο Κτηματογράφησης, και στη συνέχεια, το άνοιγμα του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του Υποθηκοφυλακείου. Εκεί, μπορείτε να ελέγξετε την εγγραφή σας και εάν έχετε αντίρρηση να τη διορθώσετε εφόσον δεν επηρεάζεται η ιδιοκτησία κάποιου άλλου ή του δημοσίου και εφόσον έχετε τα τεκμήρια προς απόδειξη των λεγομένων σας.

6η) Έκανα αίτηση διάρθρωσης αλλά ξέχασα να ενημερωθώ για τα αποτελέσματά της

Μετά την επεξεργασία της Αίτησης Διόρθωσής σας,  ακολουθεί με σκοπό την ενημέρωσή σας, η Δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γραφείου Κτηματογράφησης η οποία περιλαμβάνει αιτιολογία για την αποδοχή ή την απόρριψη της Αίτησής σας. Εάν αυτή αφορά σε «εκτοπισμό» δικαιώματος κυριότητας ή επικαρπίας ή σε διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης», τότε, είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε με την Έκθεση, πρέπει σε χρονικό διάστημα 30 ημερών να συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία εντός της εφαρμογής, να ενημερώσετε όσους ιδιοκτήτες θίγονται και να επισυνάψετε τα αποδεικτικά γνωστοποίησης που στείλατε στους θιγόμενους ιδιοκτήτες, διαφορετικά η Αίτηση Διόρθωσής σας θα απορριφθεί.

7η) Ενημερώθηκα ότι κάποιος κατέθεσε ένσταση που αφορά ιδιοκτησία μου αλλά ξέχασα να ανταποκριθώ

Αν ενημερωθήκατε ότι είστε θιγόμενος ιδιοκτήτης είχατε 30 μέρες, είτε να συμφωνήσετε για τη διόρθωση είτε να διαφωνήσετε αιτιολογημένα. Εφόσον η προθεσμία αυτή παρήλθε, θεωρείται ότι συγκατατίθεστε στη διόρθωση σύμφωνα με τη συνταχθείσα έκθεση.

Στην περίπτωση που η Αίτηση Διόρθωσης δεν αφορά σε «εκτοπισμό» δικαιώματος ή διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης» και εκκρεμεί η προσκόμιση στοιχείων, τότε μπορείτε να υποβάλετε τα στοιχεία αυτά συμπληρωματικά στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

8η) Δήλωσα σωστά, μου ζήτησαν διευκρινίσεις και συμπληρωματικά αλλά εγώ ξέχασα

Σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται σε ποιά φάση βρίσκεται η περιοχή που διαθέτετε ακίνητη περιουσία. Εάν δεν λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και να υποβάλλετε τα συμπληρωματικά στοιχεία.

9η) Κληρονόμησα αλλά ξέχασα να το δηλώσω στην εφορία 

Μετά  τη μεταγραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, οφείλετε να το δηλώσετε στο Κτηματολόγιο. Η σχετική προθεσμία είναι ένας μήνας, όχι όμως από τη σύνταξη του συμβολαίου, αλλά από την ημερομηνία μεταγραφής του στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

Εάν συντάξετε συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς για ακίνητο που έχετε ήδη υποβάλλει δήλωση, δεν απαιτείται εκ νέου δήλωση ιδιοκτησίας ούτε πληρωμή παγίου τέλους κτηματογράφησης. Μετά τη μεταγραφή του συμβολαίου στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολογικό Γραφείο, υποβάλλετε ατελώς Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων επισυνάπτοντας απλό αντίγραφο του τίτλου και του πιστοποιητικού μεταγραφής.

10η) Δήλωσα στο Κτηματολόγιο μεγαλύτερο εμβαδό και ξέχασα να το διορθώσω στο Ε9

Οι  δηλώσεις στο Ε9 θα συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου. Εάν μετά τις διασταυρώσεις μεταξύ ΑΑΔΕ και στο Κτηματολογίου διαπιστωθεί ότι δηλώσατε μικρότερη επιφάνεια) στο Ε9 θα πληρώσετε πρόσθετο ΕΝΦΙΑ με τόκο και πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα