
Την τελική έγκριση πήρε σήμερα από την Κομισιόν το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 της Ελλάδας, το οποίο θα χρηματοδοητθεί με το ποσό των 13,4 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο της Ελλάδας θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης και πρόσθετης αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της ανανέωσης των γενεών, περισσότεροι από 65.000 νέοι αγρότες (κάτω των 40 ετών) θα λάβουν ειδική στήριξη για τη δημιουργία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Θα λάβουν επίσης πρόσθετη εισοδηματική στήριξη για να εξασφαλίσουν επαρκές εισόδημα και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε πιστώσεις και γη.
Διαβάστε επίσης: Κ. Μπαγινέτας: Αλλαγή παραγωγικής κουλτούρας στον πρωτογενή μας τομέα
Επιπλέον, η στήριξη της ΚΑΠ αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές. Το ελληνικό σχέδιο αποσκοπεί επίσης στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων. Περίπου 1,4 δισ. ευρώ της στήριξης της ΚΑΠ θα έχουν ως στόχο τον διπλασιασμό της συνολικής γεωργικής γης στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας έως το τέλος της περιόδου προγραμματισμού.

Μετάβαση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023, έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα. Στο πλαίσιο της μεταρρυθμισμένης πολιτικής, η χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί πιο δίκαια μεταξύ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με έμφαση στις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και στους νέους γεωργούς. Επιπλέον, οι γεωργοί θα λάβουν στήριξη για την υιοθέτηση της καινοτομίας, από τη γεωργία ακριβείας έως τις αγροοικολογικές μεθόδους παραγωγής. Με τη στήριξη συγκεκριμένων δράσεων σε αυτούς και σε άλλους τομείς, η νέα ΚΓΠ μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επισιτιστική ασφάλεια και τις γεωργικές κοινότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα ΚΑΠ ενσωματώνει έναν αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο εργασίας. Οι χώρες της ΕΕ θα εφαρμόσουν εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, συνδυάζοντας τη χρηματοδότηση για τη στήριξη του εισοδήματος, την αγροτική ανάπτυξη και τα τομεακά προγράμματα. Κατά τον σχεδιασμό του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ, κάθε κράτος μέλος επέλεξε από ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ, προσαρμοζόμενες και στοχευμένες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών και των τοπικών συνθηκών. Η Επιτροπή αξιολογεί κατά πόσον κάθε σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη των δέκα βασικών στόχων της ΚΓΠ, οι οποίοι αφορούν κοινές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Τα σχέδια πρέπει να συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ και να συμβάλλουν επίσης στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, όπως ορίζονται στις στρατηγικές της Επιτροπής από το αγρόκτημα στο πιάτο και τη βιοποικιλότητα.


Latest News

«Πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα;» - Ελέγχους απαιτούν οι κτηνοτρόφοι
Απλήρωτοι παραμένουν κτηνοτρόφοι για την ενίσχυση των ζωοτροφών

Με λουκέτο απειλείται πάνω από το 50% των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων
Σε απόγνωση βρίσκονται οι πτηνοτρόφοι

Έως και 50% οι απώλειες στην παραγωγή ντομάτας – Τι συνέβη
Οικονομική στήριξη ζητούν οι παραγωγοί ντομάτας

Γεωργικοί σύμβουλοι: Τα προσωρινά αποτελέσματα για τη Στερεά Ελλάδα
Μετά την εξέταση των προσφυγών θα οριστικοποιηθούν οι πίνακες δικαιούχων

Τι αλλάζει στην υποβολή των ετήσιων δηλώσεων για τις δασώσεις
Τι προβλέπει τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Εισαγόμενο μέλι «μυρίζει» νοθεία - Από πού προέρχεται
Επιζήμια η νόθευση του μελιού με σάκχαρα

Άρχισε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής γεωργίας
Θα δοθούν οκτώ βραβεία σε επτά κατηγορίες

Εντείνεται η έλλειψη εργατών γης - Τι αλλάζει στη διαδικασία εισδοχής
Τι ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης

Πόσο αξίζει η αγροτική γη - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές αγροκτημάτων και ελαιώνων
Διακυμάνσεις στις τιμές ανάλογα με το είδος του χωραφιού και την περιφέρεια

Πόσα θα πληρώσουμε φέτος για τον οβελία - «Αλμυρή» η τιμή για αμνοερίφια
Μία τιμή για τον καταναλωτή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια, λένε οι κτηνοτρόφοι