Η Ιαπωνία προειδοποιεί ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα ενταθεί τα επόμενα τρία χρόνια λόγω της ανεπαρκούς επένδυσης στην προσφορά.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έρευνα ιαπωνικών εταιρειών που διεξήχθη από το υπουργείο Εμπορίου και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG που ξεκινούν πριν από το 2026 εξαντλούνται. Αυτού του είδους τα συμβόλαια είναι απαραίτητα για τους αγοραστές, καθώς προσφέρουν σταθερές τιμές και αξιόπιστη προμήθεια για πολλά χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Η Ευρώπη γέμισε φυσικό αέριο και… δεν έχει τι να το κάνει

Όπως τονίζει το Bloomberg, χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες φυσικού αερίου από μεγάλους εξαγωγείς όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ, αλλά οι νέες προμήθειες καθίστανται όλο και πιο σπάνιες πριν από το 2026. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη συνεχίζει να πιέζει για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με LNG, επιδεινώνοντας ακόμα περαιτέρω την παγκόσμια εικόνα.

Διαβάστε επίσης – Γερμανία: Έρχεται (επιτέλους) το LNG

Στροφή στην ακριβή αγορά spot

Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγείς θα αναγκαστούν να βασίζονται περισσότερο στην ευμετάβλητη και ακριβή αγορά spot, η οποία επί του παρόντος διαπραγματεύεται σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Σύμφωνα με τον Διεθνή Όμιλο Εισαγωγέων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, περίπου το 30% όλων των παραδόσεων LNG πραγματοποιήθηκαν μέσω της αγοράς spot πέρυσι.

Διαβάστε επίσης – ΔΕΣΦΑ: «Έκρηξη» εισαγωγών LNG για την Ελλάδα στο εννεάμηνο

Αξιωματούχοι του ιαπωνικού υπουργείου και στελέχη εταιρειών ενέργειας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα σχέδια προμήθειας LNG. Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο φέτος και το καύσιμο είναι η κορυφαία επιλογή της χώρας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έλλειψη επενδύσεων σε έργα εξαγωγής LNG σημαίνει ότι η προσφορά θα είναι πολύ περιορισμένη για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε το έγγραφο του υπουργείου Εμπορίου. Εάν ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κλείσει εντελώς, ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη 7,6 εκατομμυρίων τόνων LNG τον Ιανουάριο του 2025, που ισοδυναμεί με εισαγωγές ενός μήνα στην Ιαπωνία, αναφέρει το έγγραφο.

Η Ιαπωνία έχει λάβει μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αγοράζει LNG από την αγορά spot, εάν οι εταιρείες δεν μπορούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια