Με θετικά πρόσημα και σε υψηλά τριών μηνών έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς κατάφεραν να ξεπεράσουν την νευρικότητα και τις ανησυχίες για τις πολιτικές της Κίνας στο μέτωπο της νέας έξαρσης των κρουσμάτων Covid 19.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 4,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,03% στις 7.452 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,29% στις 14.422 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,35% στις 6.657 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Ακριβώς… στις 900

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε σήμερα ότι η Ευρώπη θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνεται λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα επιβραδυνθεί από 3,3% το 2022 σε μόλις 0,5% το 2023, προτού ανακάμψει σε 1,4% το 2024, καθώς η ήπειρος επηρεάζεται δυσανάλογα από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Allfunds Group υποχώρησε κατά 10,3%, ενώ στον αντίποδα, η μετοχή της BP κέρδισε 6,5% και ηγήθηκε της ευρείας ανόδου για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη, όπως και άλλες αγορές του πλανήτη, παρακολουθεί την επιδημιολογική εικόνα στην Κίνα, καθώς η επιδείνωσή της αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι επανέρχονται τα σκληρά μέτρα των ολικών lockdowns. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή εικόνα, αναμένεται να πληγεί εκ νέου η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και κατ’ επέκταση η λειτουργία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από την Κίνα.

Επίσης, η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, με τη γερμανική κυβέρνηση να σχεδιάζει να εφαρμόσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Reuters, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2023 και αναδρομικά από τον Ιανουάριου του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές