Το επιχειρησιακό σχέδιο της ιταλικής Enel για την περίοδο 2023-2025 παρουσίασε ο CEO του ομίλου στη διάρκεια της Capital Markets Day.

Ο Francesco Starace έθεσε ως στόχο την μείωση κατά 21 δις. ευρώ του καθαρού δανεισμού του ομίλου αθροιστικά την περίοδο 2022 – 2024 μέσα από την επανατοποθέτηση του σε γεωγραφικές αγορές καθώς και την επιτάχυνση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, τον εξηλεκτρισμό και την ψηφιοποίηση των δικτύων. Ο CEO του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ανακοίνωσε επίσης την παραμονή του σε έξι χώρες: Στην Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Κολομβία.

Διαβάστε επίσης: Η ιταλική ΔΕΗ

Το μοντέλο σε Ελλάδα και Αυστραλία

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Αυστραλία, περιέγραψε ένα καθεστώς παραμονής επιδιώκοντας όμως συνέργειες με εταίρους (Stewardship Model) για την ανάπτυξη του επενδυτικού προγράμματος και ενδεχομένως και την είσοδο και σε άλλες δραστηριότητες.

Ως γνωστόν ο ιταλικός όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Enel Green Power η οποία έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ ισχύος 481,7 MW και διαθέτει επίσης χαρτοφυλάκιο έργων 1,5 GW. Με βάση το πλάνο που παρουσίασε στους αναλυτές και επενδυτές ο κ. Starace η Enel έχει σε εξέλιξη διαδικασία για την επιλογή εταίρου στη θυγατρική της. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου το μοντέλο σε Ελλάδα και Ιταλία θα πυροδοτήσει επενδύσεις τρίτων ύψους 15 δις. ευρώ.

Αποχώρηση αλλά και επενδύσεις

Οι χώρες από τις οποίες φεύγει ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος είναι η Ρωσία (η έξοδος ολοκληρώνεται), η Αργεντινή, η Ρουμανία και το Περού. Επίσης η διοίκηση έχει σε επαναξιολόγηση ενεργειακά assets και εταιρείες

Μάλιστα ο CEO της Enel ανακοίνωσε επενδύσεις συνολικού ύψους 37 δις. ευρώ την περίοδο 2023 – 2025 σε  ΑΠΕ, ψηφιοποίηση δικτύων και ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών. Αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις έξι χώρες στις οποίες ο όμιλος θα παραμείνει, ενώ αποσκοπεί ώστε η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ να ανέβει στα 75 GW από 59 GW σήμερα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια