
Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο διάσημος Αμερικανός γιατρός που τιμήθηκε αλλά και διασύρθηκε όταν ανέλαβε να συντονίσει την απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία της Covid-19, επωφελήθηκε από την τελευταία ενημέρωση που έκανε σήμερα στον Λευκό Οίκο για να καταγγείλει τον διχασμό και, ταυτόχρονα, να προωθήσει τον εμβολιασμό.
Ο Φάουτσι, που σκοπεύει να αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του κορυφαίου ιατρικού συμβούλου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχει ασχοληθεί με πολλά ακανθώδη θέματα και υγειονομικές κρίσεις, από την επιδημία του AIDS, μέχρι τη γρίπη των πτηνών και τον Έμπολα. Όμως οι χειρισμοί του στην πανδημία της Covid-19 -και οι κατηγορηματικές δηλώσεις του, από το πόντιουμ του Λευκού Οίκου, ότι οι Αμερικανοί πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά- ήταν που τον έκαναν ήρωα για τους υπέρμαχους της δημόσιας υγείας, εχθρό για κάποιους στη δεξιά και διασημότητα μεταξύ των γραφειοκρατών που έχουν συνηθίσει να μοχθούν στην αφάνεια. Ο Φάουτσι έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή του όλα αυτά τα χρόνια.
Στην τελευταία ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Φάουτσι ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για την Covid-19 και να κάνουν την αναμνηστική δόση, ενώ επέμεινε για την αποτελεσματικότητα της προστατευτικής μάσκας.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους λόγω της Covid-19, με πάνω από ένα εκατομμύριο θύματα.
Καθώς έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 13 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλον τον κόσμο ο Φάουτσι σημείωσε ότι «υπάρχει σαφώς μια ευρεία βάση πληροφοριών» που δείχνει ότι είναι ασφαλής.
«Όταν βλέπω ανθρώπους σε αυτή χώρα, εξαιτίας του διχαστικού λόγου στη χώρα μας (…) να μην εμβολιάζονται για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημόσια υγεία αλλά με τον διχασμό και τις ιδεολογικές διαφορές, αυτό, ως γιατρό, με πονάει. Δεν θέλω να δω τους πάντες να νοσηλεύονται, δεν θέλω να δω κανέναν να πεθαίνει από την Covid. Είτε είστε ακροδεξιός Ρεπουμπλικάνος ή ακροαριστερός Δημοκρατικός, δεν έχει καμία σημασία για μένα», τόνισε.
Ο 81χρονος Φάουτσι θα αποχωρήσει τον Δεκέμβριο αφού υπηρέτησε επί 54 χρόνια στον τομέα της δημόσιας υγείας. Από το 1984 είναι επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, που αποτελεί τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH). Ο βετεράνος ανοσολόγος υπήρξε σύμβουλος επτά προέδρων, αρχής γενομένης από τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο το 2001.
Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, όπως ο σφοδρός επικριτής του, ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, έχουν προειδοποιήσει ότι θα ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος του όταν θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Σήμερα, ο Φάουτσι είπε ότι «ασφαλώς και θα συνεργαστεί πλήρως» με οποιαδήποτε έρευνα ξεκινήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι το επόμενο έτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Νέος πρόεδρος της Τσεχίας ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ
Ο στρατηγός Πετρ Πάβελ είναι ο νέος πρόεδρος στην Τσεχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Εκκληση στους Σουηδούς να αποφεύγουν τα πλήθη στην Τουρκία
Μετά την Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Γαλλία, και η Σουηδία προειδοποιεί τους πολίτες της στην Τουρκία για τον κίνδυνο αντιποίνων

Διαψεύδει η Ιταλία την κοινή αγορά πυραύλων με τη Γαλλία
Η Ιταλική Κυβέρνηση προχωρά σε διάψευση των δημοσιευμάτων του ιταλικού και γαλλικού Τύπου για την από κοινού αγορά πυραύλων με τη Γαλλία

«Βόμβα» από την Σουηδία - Αναστέλλονται οι συνομιλίες με την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ
«Η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προσωρινά σταματήσει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Ο Ερντογάν θέλει να γίνει Πούτιν: «Μηδένισα το χρονόμετρο... για να ξαναγίνω πρόεδρος»
Πώς αιτιολογεί ο Ερντογάν την πρόθεσή του να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία

Έξι στους δέκα Βρετανούς θέλουν τον πρίγκιπα Χάρι στην στέψη του Καρόλου
Η πλειοψηφία των κατοίκων στην Βρετανία επιθυμεί ο Δούκας του Σάσεξ Χάρι να παραστεί στην στέψη του Βασιλιά Καρόλου.

Ποιος φαίνεται να επικρατεί στις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία
Τα πρώτα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία έγιναν ήδη γνωστά

Ιταλία και Γαλλία παρήγγειλαν 700 πυραύλους Aster-30 για την Ουκρανία
Οι δύο χώρες θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με νέο στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Ανοίγματα» Μητσοτάκη στους Ιάπωνες: Τι προσδοκά η Αθήνα, τι ζητάει το Τόκιο
Οι πολιτικές και οι επενδυτικές επαφές στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου – Που αναμένονται… υπογραφές

Προφυλακιστέος ο «Μάξιμος Σαράφης»
Μετά την απολογία του