Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέβαλε την ισχύ της Ρωσίας στην Αρκτική, κατά τη διάρκεια μιας τελετής καθέλκυσης δύο πυρηνικών παγοθραυστικών, τα οποία θα διασφαλίσουν την ναυσιπλοΐα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην δυτική Αρκτική.
Ο Πούτιν, συμμετέχοντας από το Κρεμλίνο μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή καθέλκυσης στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι τα παγοθραυστικά αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.
Διαβάστε επίσης: Αρκτική: Νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας – ΝΑΤΟ
«Και τα δύο παγοθραυστικά ναυπηγήθηκαν στο πλαίσιο ενός μεγάλου σειριακού προγράμματος και αποτελούν μέρος των μεγάλης κλίμακας, συστηματικών εργασιών μας για τον επανεξοπλισμό και την ανανέωση του εγχώριου στόλου παγοθραυστικών, για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης της Αρκτικής», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ενεργειακός πλούτος της Αρκτικής στο μυαλό του Πούτιν
Η Αρκτική αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία με την κλιματική αλλαγή, καθώς η τήξη των πάγων ανοίγει νέες θαλάσσιες οδούς. Τεράστιοι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν στις περιοχές της Αρκτικής που ανήκουν στην Ρωσία, περιλαμβανομένης μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Χερσόνησο Γιαμάλ.
Ο Πούτιν χαμογέλασε καθώς το πυρηνικό παγοθραυστικό Yakutia καθελκύσθηκε στο νερό κοντά στις αποβάθρες και στάθηκε όρθιος μόλις άρχισε η ανάκρουση ρωσικού του εθνικού ύμνου και η έπαρση της ρωσικής σημαίας πάνω στο παγοθραυστικό Ural, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Δεκέμβριο.
Το μήκους 173,3 μέτρων παγοθραυστικό Yakutia, με εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 33.540 τόνους, μπορεί να σπάσει πάγο πάχους έως και τριών μέτρων. Θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.
Δυο άλλα παγοθραυστικά της ίδιας σειράς, τα Arktika και Sibir, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία και ένα ακόμη, το Chukotka, προγραμματίζεται για το 2026.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι ένα υπερισχυρό πυρηνικό παγοθραυστικό μήκους 209 μέτρων που θα φέρει το όνομα Rossiya, με εκτόπισμα που θα υπερβαίνει τους 71.380 τόνους, θα είναι έτοιμο το 2027. Το εν λόγω παγοθραυστικό θα μπορεί να σπάει πάγο πάχους τεσσάρων μέτρων.
«Αυτά (τα παγοθραυστικά) χρειάζονται για τη μελέτη και την ανάπτυξη της Αρκτικής, για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια και η αειφόρος ναυσιπλοΐα στην περιοχή αυτή, για να αυξηθεί η διέλευση των πλοίων κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η ανάπτυξη αυτού του πιο σημαντικού διαδρόμου για τις μεταφορές θα επιτρέψει στην Ρωσία να απελευθερώσει πληρέστερα το εξαγωγικό της δυναμικό και να δημιουργήσει αποτελεσματικές διαδρομές για την εφοδιαστική αλυσίδα, μεταξύ άλλων προς τη νοτιοανατολική Ασία», σημείωσε.
Ο Πούτιν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 1999 υποσχόμενος να τερματίσει το χάος που προκάλεσε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενίσχυσε αθόρυβα τη ρωσική παρουσία στην Αρκτική, όπου η χώρα διαθέτει περισσότερα από 24.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, που εκτείνονται από τη Θάλασσα του Μπάρεντς έως τη Θάλασσα του Οχότσκ.
Από το 2005, η Ρωσία έχει επαναλειτουργήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις της σοβιετικής εποχής στην Αρκτική, έχει εκσυγχρονίσει το ναυτικό της και έχει αναπτύξει νέους υπερηχητικούς πυραύλους, που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τους αισθητήρες και τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί της Αρκτικής λένε ότι η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 χρόνια για να καλύψει τη διαφορά με τον ρωσικό στρατό στην περιοχή, αν προβεί σε μια τέτοια επιλογή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.