Σκληρό ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση της Enel Ρουμανίας, αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική εταιρεία στην πρώτη σοβαρή απόπειρα της να βγει εκτός συνόρων έχει μεταξύ άλλων βάλει στο «μικροσκόπιο» της τη θυγατρική του ιταλικού ενεργειακού ομίλου που δραστηριοποιείται στην προαναφερόμενη χώρα των Βαλκανίων.

Διαβάστε επίσης: Enel: Αναζητά εταίρο για την Enel Green Power στην Ελλάδα

Η ΔΕΗ, όμως, δεν έχει εύκολο έργο μπροστά της καθώς, σύμφωνα με πηγές, την Enel Ρουμανίας διεκδικούν τρεις μεγάλες εταιρείες. Δύο εξ αυτών πρόκειται για μεγάλα funds που επενδύουν σε ενεργειακές και όχι μόνο υποδομές.

Πρόκειται για το καναδικό fund Brookfield, το οποίο διαχειρίζεται περισσότερα από 750 δις. δολάρια κεφάλαια και έχει παρουσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Επενδύει σε ΑΠΕ, υποδομές, ακίνητα και ασφαλιστικά ταμεία.

Το άλλο μεγάλο fund προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαχειρίζεται γύρω στα 9 δις. λίρες (περισσότερα από 10 δις. ευρώ). Πρόκειται για το Amber Infrastructure και τοποθετείται κυρίως σε υποδομές.

Η  Enel

Η ιταλική Enel, όπως έκανε χθες γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος Francesco Starace αποχωρεί από χώρες όπου δραστηριοποιείται προχωρώντας στην πώληση θυγατρικών της και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Ανάμεσα τους είναι και η Enel Ρουμανίας, και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης με μεγάλα μάλιστα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ.

Η μητρική έλαβε την απόφαση πώλησης assets σε χώρες του κόσμου, μετά την εκτίναξη του καθαρού χρέους στα 70 δις. ευρώ. Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η επιβολή έκτακτων φόρων, η πτώση της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω της ξηρασίας έφεραν σε δύσκολη θέση την Enel, η οποία διαθέτει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 59 GW στον κόσμο.

Η Enel επίσης θα προχωρήσει και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Αργεντινή και το Περού.

H επενδυτική ευκαιρία

Για τη ΔΕΗ η απόκτηση της Enel Ρουμανίας αποτελεί επενδυτική ευκαιρία. Στο χαρτοφυλάκιο της έχει ΑΠΕ ισχύος 534 MW και υπό κατασκευή άλλα 170 MW.

Επίσης κατέχει τρεις από τις οκτώ εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και δύο εταιρείες προμήθειας ρεύματος.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως έκανε χθες γνωστό και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τις πληροφορίες να φέρουν πως στα ραντάρ της βρίσκεται και η αγορά της Βουλγαρίας.

Η ελληνική εταιρεία, αναφέρουν πηγές, θέλει να τοποθετηθεί στα Βαλκάνια χτίζοντας στρατηγική θέση στον ενεργειακό διάδρομο της περιοχής.

Η απόπειρα της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας αποτελεί μία πρόκληση για τη ΔΕΗ και τους γεωπολιτικούς στόχους της Ελλάδας στην περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια