Ο ιδρυτής της FTX και πρώην διευθύνων σύμβουλος Sam Bankman-Fried πάγωσε μπροστά στην πίεση καθώς η εταιρεία του κατέρρευσε όπως έγραψε σε νέα επιστολή που έστειλε στους υπαλλήλους της εταιρείας της οποίας κάποτε ήταν επικεφαλής.

Στην επιστολή, που μοιράστηκε εσωτερικά στο Slack της εταιρείας, ο Bankman-Fried δήλωσε ότι αισθάνεται βαθιά λυπημένος για ό,τι συνέβη και για ό,τι αυτό σήμαινε για τους υπαλλήλους της εταιρείας. Δεν ασχολήθηκε, ωστόσο, με τους ισχυρισμούς ότι η FTX εκτρέπει κεφάλαια πελατών και εταιρικών κεφαλαίων για να στηρίξει την Alameda Research του Bankman-Fried, τις αποκαλύψεις ότι η Alameda είχε εξαίρεση από την κανονική διαδικασία εκκαθάρισης της FTX ή τις δηλώσεις ότι η Alameda είχε δανείσει κεφάλαια σε στελέχη της FTX, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου.

Ο Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της FTX στις 11 Νοεμβρίου, λίγο πριν η εταιρεία του καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Δεν είναι σημερινός υπάλληλος της εταιρείας, δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος John Ray III, αφού ο Bankman-Fried έγραψε πολλά νήματα στο Twitter και μίλησε σε δημοσιογράφο για την εταιρεία. Η επιστολή της Τρίτης προς τους υπαλλήλους της FTX δημοσιεύτηκε από έναν τρέχοντα υπάλληλο, καθώς ο Bankman-Fried δεν έχει πλέον πρόσβαση στο Slack της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Bankman-Fried, η FTX είχε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξασφαλίσεις και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις αυτή την άνοιξη, αλλά η κατάρρευση της αγοράς σήμαινε ότι η αξία των εξασφαλίσεων μειώθηκε στο μισό.

Το «στέγνωμα» των πιστώσεων στον κλάδο σήμαινε περαιτέρω ότι οι εξασφαλίσεις της FTX είχαν αξία περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η μέτρηση των υποχρεώσεών του εκτοξεύτηκε στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα άλλο κραχ τον Νοέμβριο οδήγησε σε άλλη μια μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων κατά περίπου 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις οποίες αποτίμησε τότε σε 17 δισ. δολάρια. Το bank run που προκλήθηκε από αυτό που ο Bankman-Fried ονόμασε «επιθέσεις» τον Νοέμβριο, μείωσε άλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξασφαλίσεις και δεν είχε συνειδητοποιήσει την πλήρη έκταση της θέσης περιθωρίου ή τον κίνδυνο που σήμαινε ένα συσχετισμένο κραχ, όπως είπε.

Ο Bankman-Fried, επιπλέον, δεν απάντησε στις ανησυχίες ότι τα κεφάλαια των πελατών στάλθηκαν από την FTX στην Alameda, οι οποίες τέθηκαν εκ νέου κατά την πρώτη ακρόαση της εταιρείας για την πτώχευση νωρίτερα την Τρίτη.

Ο James Bromley της Sullivan & Cromwell, ο οποίος παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση της FTX κατά την ακρόαση για την πτώχευση στο Delaware, δήλωσε ότι σημαντικά κεφάλαια φαίνεται να έχουν μεταφερθεί στην Alameda από άλλες εταιρείες εντός της ομπρέλας της FTX, ορισμένα από τα οποία επενδύθηκαν σε επιχειρήσεις κρυπτογράφησης και τεχνολογίας.

Υπήρχαν επίσης σημαντικά χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν για πράγματα που δεν είχαν σχέση με την επιχείρηση. Για παράδειγμα, ένας από τους οφειλέτες των ΗΠΑ είναι μια οντότητα που λειτουργεί η οποία αγόρασε ακίνητα αξίας σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων στις Μπαχάμες, δήλωσε ο Bromley. Με βάση τις προκαταρκτικές έρευνες, οι περισσότερες από αυτές τις αγορές ακινήτων αφορούσαν σπίτια και ακίνητα διακοπών που χρησιμοποιούνταν από ανώτερα στελέχη.

Παρόλα αυτά, το έγγραφο παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης του Bankman-Fried, συμπεριλαμβανομένης της προφανής πεποίθησής του ότι δεν θα έπρεπε να είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης κατά το κεφάλαιο 11 – κάτι που είπε για πρώτη φορά σε δημοσιογράφο την περασμένη εβδομάδα – την οποία ο Bankman-Fried δήλωσε ότι συμφώνησε «απρόθυμα» λόγω «ακραίας συντονισμένης πίεσης».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το blockchain, τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα μεταβείτε εδώ.

Δείτε όλες μας τις αναλύσεις και στο OT Markets.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News