Οι συνομιλίες για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ένα σχέδιο που επεξεργάζονται εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται ότι σταμάτησαν την Τετάρτη, καθώς όπως γράφουν το Bloomberg News και οι New York Times μια συνάντηση ανώτερων ευρωπαίων διπλωματών έληξε χωρίς συμφωνία.

Το σχέδιο, το οποίο πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν ξεκινήσει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης για να διευκρινίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου, κυρίως, του ύψους της τιμής που θα πρέπει να τεθεί το ανώτατο όριο.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία επειδή οι απόψεις τους σχετικά με το πού ακριβώς έπρεπε να καθοριστεί η τιμή ήταν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και ορισμένες χώρες ζήτησαν πρόσθετες αλλαγές στην πολιτική. Σύμφωνα με τους NYT δεν ήταν σαφές πότε θα ξανασυνέλθουν για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ κλήθηκαν να ορίσουν μια τιμή μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ακόμα χαμηλότερο πλαφόν

Σημειώνεται ότι το ρωσικό πετρέλαιο, γνωστό ως μείγμα Urals, διαπραγματευόταν μεταξύ 60 και 70 δολαρίων το βαρέλι το έτος πριν από την πανδημία. Αυξήθηκε έως και 100 δολάρια το βαρέλι λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά τους τελευταίους τρεις μήνες διαμορφώθηκε μεταξύ 65 και 75 δολαρίων το βαρέλι.

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τρίτη ότι ο συνασπισμός των δυτικών χωρών αναμένεται να ανακοινώσει την τιμή τις επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τιμή.

Σύμφωνα με τους NYT ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ, δήλωσαν ότι το εύρος τιμών που πρότεινε η G7 ήταν πολύ υψηλό και ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να καθοριστεί πολύ χαμηλότερα προκειμένου να πληγούν τα ρωσικά έσοδα.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο – Ρωσία: Έτοιμη να απαντήσει με μείωση της παραγωγής στο πλαφόν της G7

Επιεικές προς τη Ρωσία

Ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον περιορισμό των εσόδων του Κρεμλίνου, συνεργάτιδα της δεξαμενής σκέψης Brugel στις Βρυξέλλες ήταν ξεκάθαρη: «Εάν το ανώτατο όριο τιμών της G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο οριστεί σε παρόμοιο επίπεδο (με αυτό που συζητά η ΕΕ), δεν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη Ρωσία», δήλωσε.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, εξαρχής ΗΠΑ και ΕΕ είχαν διαφορετική προσέγγιση ως προς τους στόχους της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αργό. Οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει, ενώ παράλληλα θα περιορίζονταν τα έσοδα της Μόσχας. Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώνονταν περισσότερο στη μείωση των εσόδων της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης ως προς το πλαφόν, ήταν να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ.

Ως αντιστάθμισμα στην ήπια στάση του μπλοκ, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, πιέζει για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό.

Οι περιορισμοί

Η επιβολή πλαφόν θα έχει ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί στις εταιρείες των χωρών που θα συμφωνήσουν στο μέτρο να παρέχουν ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες όπως ασφάλιση, μεσιτεία και οικονομική βοήθεια για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το φορτίο έχει πωληθεί σε τιμή κάτω από το ανώτατο όριο.

Στόχος της G7 είναι να διατηρηθεί η ροή ρωσικού αερίου προς τις αγορές, προκειμένου να αποφευχθεί η εκτόξευση των τιμών, αλλά παράλληλα να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης