Σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου ενδέχεται να προχωρήσει η Μόσχα, προκειμένου η Ρωσία να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από το πλαφόν που επέβαλε η Δύση στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Το πλαφόν

Το σχέδιο για τα ανώτατα όρια τιμών που συμφωνήθηκε από τα πλούσια κράτη της G7 καλεί τις συμμετέχουσες χώρες να αρνηθούν την ασφάλιση, τη χρηματοδότηση, τη μεσιτεία, τη ναυσιπλοΐα και άλλες υπηρεσίες σε φορτία πετρελαίου που τιμολογούνται πάνω από ένα ανώτατο όριο τιμών για το αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών συμβατού με αυτό που συμφωνήθηκε από την G7, όπως δήλωσαν διπλωμάτες τον περασμένο μήνα.

«Έτοιμοι να μειώσουμε την παραγωγή»

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εργαλείο παραβιάζει όλους τους μηχανισμούς της αγοράς. Θα μπορούσε να είναι πολύ ολέθριο για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία. Θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε την παραγωγή (σκόπιμα)», δήλωσε ο Νόβακ σε τηλεοπτικά σχόλια.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Νόβακ ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία θα παραγάγει 530 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου (10,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) το 2022 και 490 εκατομμύρια τόνους το 2023.

Για τον Nord Stream

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας επανέλαβε στο μεταξύ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω μιας άθικτης γραμμής του αγωγού Nord Stream 2, αν χρειαστεί.

Επανέλαβε δε ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει στις έρευνες για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή