
Πανδημία ήταν και πάει… με τη «βασίλισσα» Ερμού να ανεβαίνει υψηλότερα στη λίστα με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως.
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης «Main Streets Across the World» της Cushman & Wakefield, η Ερμού σκαρφάλωσε στην 14η θέση από την 15η προ covid – και τη 19η που είχε το 2017 – στη σχετική κατάταξη, ξεπερνώντας την Passeig de Gracia της Βαρκελώνης και την Parizska της Πράγας.
Η μελέτη της της Cushman & Wakefield, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1988, παρακολουθεί τους κορυφαίους εμπορικούς δρόμους σε 92 πόλεις. Αυτή είναι η πρώτη ετήσια έκθεση μετά το 2019, που μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τις συγκριτικές επιδόσεις των αγορών πριν και μετά την πανδημία.
Διαβάστε επίσης: Aλλάζει όψη η οδός Ερμού [Video]
Τα ενοίκια στο «πάνω» κομμάτι της Ερμού πλέον φθάνουν στα 304 ευρώ το μήνα ανά τ.μ. (ή 3.200 ευρώ ανά τ.μ., ετησίως), καταγράφοντας 6% αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο έτος, ενώ παρουσίασαν πτώση μόλις 4% την περίοδο της πανδημίας.
Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι αναφερόμαστε σε ενοίκια στις βέλτιστες τοποθεσίες.
Όπως αναφέρει η κα Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius, «η επιστροφή στην κανονικότητα, τα βελτιωμένα τουριστικά μεγέθη της καλοκαιρινής περιόδου και τα νέα projects στην αγορά του retail, έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά και αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον χωρίς να παραβλέπουμε την επιφυλακτικότητα που επέστρεψε στο προσκήνιο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις».
Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της κρίσης στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, το 2013, η οδός Ερμού είχε υποχωρήσει μέχρι και την 31η θέση στη σχετική λίστα που επιμελείται η Cushman & Wakefield, προτού αρχίσει να αναρριχάται έκτοτε.
Στον αντίποδα, κατά την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, η Ερμού είχε φθάσει μέχρι και την πρώτη δεκάδα παγκοσμίως, καθώς το μέσο ενοίκιο είχε ανέλθει σε 360 ευρώ ανά τ.μ. σε μηνιαία βάση, προτού υποχωρήσει μέχρι τα 150 ευρώ ανά τ.μ.
Η 5η Λεωφόρος ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος του κόσμου
Την πρώτη θέση με τα ακριβότερα ενοίκια έχει η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης, η οποία ανέκτησε τη θέση της ως ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο, με μέσο όρο ενοικίων 1.756 ευρώ/τ.μ./μήνα.
Η συγκράτηση του δολαρίου Χονγκ Κονγκ σε σχέση με το δολάριο των ΗΠΑ βοήθησε το Χονγκ Κονγκ να διατηρήσει τη δεύτερη θέση το 2022, με την Tsim Sha Tsui στα 1.261 ευρώ/τ.μ./μήνα, να εκτοπίζει το Causeway Bay.
Στην τρίτη θέση, η Via Montenapoleone του Μιλάνου με 1.212 ευρώ/τ.μ./μήνα είναι για πρώτη φορά ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος της Ευρώπης, σκαρφαλώνοντας πάνω από τη New Bond Street στο Λονδίνο και τη Avenue des Champs Élysées στο Παρίσι.
Ο δρόμος προς την ανάκαμψη
Τα ενοίκια στις κυριότερες εμπορικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν 13% κατά μέσο όρο στην κορύφωση της πανδημίας Covid-19, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν σε μόλις 6% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η παγκόσμια αύξηση των ενοικίων το περασμένο έτος ήταν κατά μέσο όρο 2%, αλλά ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την αγορά.
Οι ασιατικές αγορές επλήγησαν περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας με τα ενοίκια να μειώνονται 17% κατά μέσο όρο, κυρίως λόγω του κλεισίματος των συνόρων που επηρέασαν τους κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς.
Από το ναδίρ της πανδημίας, τα ενοίκια της παγκόσμιας λιανικής αγοράς έχουν ανακτήσει περίπου το 50% των ζημιών τους. Μεγάλο μέρος αυτής της βελτίωσης σημειώθηκε μέχρι το 2021 και στις αρχές του 2022 προτού η συγκυρία αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές τους τελευταίους έξι μήνες.
Πώς κινήθηκε η Ευρώπη
Στην κορύφωση του Covid-19, τα ενοίκια στην περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 11%, αν και διέφεραν σημαντικά ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα ανά αγορά.
Η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γαλλία υπέστησαν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς τα ενοίκια μειώθηκαν έως και 28% κατά μέσο όρο. Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές ήταν ελάχιστες σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβακία και η Σλοβενία.
Τα βασικά ενοίκια ανέκαμψαν στην περιοχή σε μόλις 8% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και στις αρχές του 2022 η περιοχή της ΕΕ κατέγραψε όγκους λιανικών πωλήσεων 4,1% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19. Ωστόσο, η ανάκαμψη θα συνεχίσει να αμφισβητείται από τον πληθωρισμό, επηρεάζοντας τη ζήτηση των καταναλωτών και τους εμπόρους.
Παρά τις δύσκολες βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, η Cushman & Wakefield βλέπει μεγάλο αριθμών νέων ενδιαφερομένων να εισέλθουν σε νέες αγορές.
Τους τελευταίους 18 μήνες, το 75% των λιανικών συναλλαγών που εκπροσωπούνται από την Cushman & Wakefield στην EMEA ήταν νέες μισθώσεις, υπογραμμίζοντας την αξία που δίνουν οι έμποροι στα φυσική παρουσία τους στις αγορές.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς