Το πρόγραμμα InvestEU εγκαινιάζουν στην Ελλάδα  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ, ο οποίος απαρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση σήμερα στην Αθήνα για να εγκαινιάσουν το πρόγραμμα InvestEU στην Ελλάδα. Με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 26,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα έχει σκοπό να ενθαρρύνει επενδύσεις ύψους άνω των 372 δισ. ευρώ στην Ευρώπη για την υποστήριξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση.

Η εκδήλωση στην Αθήνα, η οποία έλαβε χώρα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας και διοικητή της ΕΤΕπ Χρήστου Σταϊκούρα και του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Christian Kettel Thomsen, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πελάτες, ενδιαφερόμενοι φορείς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Χρηματοδοτικό εργαλείο

«Το InvestEU είναι ένα καινοτόμο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ που θα ξεκλειδώσει σημαντική νέα χρηματοδότηση που εκτιμάται σε 370 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της. Από την προώθηση της περιβαλλοντικής και κλιματικής βιωσιμότητας, στην ενθάρρυνση της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, από την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έως την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και δεξιοτήτων, το InvestEU θα προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις τόσο για μεγάλες υπάρχουσες εταιρείες όσο και για καινοτόμους νεοεισερχόμενους. Με την υποστήριξη και την εμπειρία του μακροχρόνιου συνεργάτη μας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είμαι βέβαιος ότι το InvestEU θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για ουσιαστικές και σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια,» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμα υποστήριξης

«Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα InvestEU στην Αθήνα σήμερα, ο Όμιλος της ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνουν ένα ισχυρό σήμα υποστήριξης των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της Ελλάδας, και ιδίως των επενδύσεων που επικεντρώνονται σε τέσσερις κρίσιμους τομείς. Οι τομείς αυτοί βρίσκονται στην καρδιά της ατζέντας μας και είναι οι βιώσιμες υποδομές, η έρευνα-καινοτομία-ψηφιοποίηση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες. Με ευρωπαϊκές εγγυήσεις συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ και στόχο την ενεργοποίηση επενδύσεων άνω των 372 δισ. ευρώ – το μισό των συνολικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – σε όλη την Ευρώπη, το InvestEU μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις υψηλού αντίκτυπου επενδύσεις στις χώρες μας σε μια περίοδο πολλαπλών εξωγενών κρίσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, χάρη στην Ομάδα Επενδύσεων για την Ελλάδα, η πατρίδα μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους από τους πόρους της ΕΤΕπ τα τελευταία χρόνια, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην αξιοποίηση του προγράμματος InvestEU με ανάλογο τρόπο», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΕΤΕπ.

Διαβάστε επίσης: CulturEU – Ο οδικός χάρτης για τη χρηματοδότηση του πολιτισμού

Πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία

«To InvestEU, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καίριο μηχανισμό χρηματοδότησης έργων υψηλού κινδύνου, ο οποίος θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να καταστεί πιο πράσινη και πιο ψηφιακή. Η σημερινή εκδήλωση μάς δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά προϊόντα του Ομίλου ΕΤΕπ στους έλληνες πελάτες και εταίρους μας, καθώς και τις δυνατότητες που μπορούν αυτά να δημιουργήσουν για την τοπική οικονομία. H προαγωγή της κυκλικής οικονομίας σε χώρες όπως η Ελλάδα και η επένδυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε καίριους τομείς, όπως η βιωσιμότητα, η καινοτομία και ο πολιτισμός, αποτελούν στο σύνολό τους στρατηγικές προτεραιότητες του προγράμματος InvestEU για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, πρώτα από την πανδημία και τώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Christian Kettel Thomsen.

Η παρουσία του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα

Το περασμένο έτος καταγράφηκε η μεγαλύτερη στα χρονικά δραστηριοποίηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ παρείχαν νέες χρηματοδοτήσεις περίπου 5 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19, να επισπεύσουν την ενεργειακή μετάβαση και να στηρίξουν τις επενδύσεις στις ελληνικές ΜΜΕ, στην οδική ασφάλεια, στη βελτίωση των σχολείων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στα αντιπλημμυρικά έργα.

InvestEU

Ο Όμιλος ΕΤΕπ θα εκτελέσει το 75 % της εγγύησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (19,65 δισ. ευρώ) και το ίδιο μερίδιο του προϋπολογισμού που προβλέπεται στο πλαίσιο του συμβουλευτικού κόμβου InvestEU. Εκτός από την ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ, που αποτελούν τους κύριους εταίρους εκτέλεσης, διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί με ενεργό παρουσία στην Ευρώπη, αλλά και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μέρος της εγγύησης (25 % συνολικά) για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων και έργων. Τα πρώτα έργα του προγράμματος InvestEU στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023.

Διαβάστε επίσης: ΕΤΕπ: Το 67% των Ελλήνων αναμένουν βελτίωση της ποιότητας ζωής από την πράσινη μετάβαση

Το InvestEU βασίζεται στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ)

Οι δραστηριότητες που επωφελούνται από την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε τέσσερις τομείς πολιτικής με σκοπό τη στήριξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την επιστημονική αριστεία και την κοινωνική ένταξη: βιώσιμες υποδομές, έρευνα, καινοτομία και ψηφιακός μετασχηματισμός, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και μικρές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες. Τουλάχιστον το 30% των επενδύσεων θα υλοποιηθούν σε τομείς που υποστηρίζουν άμεσα την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα InvestEU ακολουθεί το επιτυχημένο μοντέλο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) που εντάσσεται στο σχέδιο αυτό. Συνδυάζει 13 χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, τα οποία είχαν διατεθεί με το προηγούμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), σε ενιαίο χρηματοδοτικό μέσο και καλύπτει ευρύτερο φάσμα τομέων πολιτικής από ό,τι το ΕΤΣΕ. Ο αντίκτυπος των δανείων του ΕΤΣΕ ήταν σημαντικός. Το ΕΤΣΕ υπερέβη τους στόχους του και μέχρι σήμερα έχει κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 546,5 ευρώ προς όφελος περισσότερων από 1,4 εκατ. ΜΜΕ. Επιτυχία του συνιστά η συγχρηματοδότηση έργων τα οποία διαφορετικά μπορεί να μην είχαν υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green