Μνημόνιο συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Bιομηχανικό Επιμελητήριο για την καθοδήγηση και δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων εγγεγραμμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Elevate Greece του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών – Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το Μνημόνιο υπέγραψε από την πλευρά του Δημοσίου ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστος Δήμας και από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ο πρόεδρός του κ. Βασίλειος Γούναρης, στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ Καινοτομίας, με τον τίτλο «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με συνδιοργανωτές το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης: Δήμας: Διεύρυνση συνεργασίας με τη Γερμανία σε έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα

Πρόσβαση σε μεγάλες και ώριμες αγορές της κεντρικής Ευρώπης

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, τοποθετούμενος σχετικά δήλωσε ότι «το Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύει στην εκπαίδευση, καθοδήγηση, υποστήριξη, αλλά και δικτύωση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων με το αντίστοιχο οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας της Γερμανίας. Το Επιμελητήριο με το δίκτυο επιχειρήσεων, το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει αλλά και την τεχνογνωσία του σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας προσφέρει σημαντικά κίνητρα, παροχές και υπηρεσίες που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση σε μεγάλες και ώριμες αγορές της κεντρικής Ευρώπης».

Το Επιμελητήριο αρωγός του Elevate Greece

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου δήλωσε από την πλευρά του ότι «η συνένωση των δυνάμεων του φορέα με το Elevate Greece θα διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο ισχυρών συνεργείων, εστιασμένο στον τομέα της καινοτομίας και στις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες στα πρώτα τους βήματα έχουν την ανάγκη στήριξης και καθοδήγησης από μηχανισμούς χρηματοδότησης και παράγοντες που διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία, ώστε η εκκίνηση τους να προδιαγράψει με μεγαλύτερη ασφάλεια την επιτυχία. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο δεσμεύεται ότι θα σταθεί αρωγός του Elevate Greece, συνδράμοντας τα μέγιστα για την καλύτερη δυνατή δικτύωση ελληνικών startups, καθώς και την παροχή ευκαιριών εξωστρέφειας προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία».

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με το MoU, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υλοποιήσει δράσεις σε τομείς επαγγελματικής κατάρτισης, επιστημονικής έρευνας και εξωστρέφειας. Αναλυτικότερα προτίθεται:

  • Να συμβάλλει στη διασύνδεση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας με την επιχειρηματική κοινότητα Ελλάδος και Γερμανίας.
  • Να προβάλλει τις ελληνικές startups και τις δράσεις τους στη Γερμανία, μέσω διαφόρων δράσεων, όπως τη διοργάνωση επισκέψεων και επιχειρηματικών αποστολών σε ερευνητικά κέντρα και εταιρείες στη Γερμανία.
  • Να διοργανώσει pitching events/παρουσιάσεις νεοφυών εταιρειών ανά τομέα δράσης με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων μελών του.
  • Να προσκαλέσει τις βραβευμένες startups να συμμετάσχουν στις Κλαδικές Επιτροπές Μελών του Επιμελητηρίου.
  • Να υποστηρίξει το 3ο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας, για τη συνεργασία στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Επιστήμης των Υλικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Η τοποθέτηση του υφυπουργού Δρ. Χ. Δήμα

Στο μεταξύ, μετά την υπογραφή του MoU, o ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρίστος Δήμας, χαιρετίζοντας το πρώτο πάνελ του Φόρουμ, με τίτλο «Καινοτόμες τεχνολογίες αλλάζουν την κοινωνία και την οικονομία – Best Practices από τη Γερμανία και την Ελλάδα», αναφέρθηκε στο Elevate Greece λέγοντας ότι «εξελίσσεται συνεχώς και αποτελεί πλέον τον σύμμαχο της Πολιτείας, που παρέχει σημαντικά κίνητρα και ευκαιρίες στα μέλη του οικοσυστήματος καινοτομίας. Μέχρι πρότινος, η Ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν γνώριζε πόσες υπάρχουν, πού βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν.

Συνεπώς, όταν η Πολιτεία δεν έχει όλα αυτά τα δεδομένα, αδυνατεί να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική» τόνισε ο κ. Χρ. Δήμας, για να προσθέσει: «Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα, υπάρχουν απαντήσεις, στατιστικά στοιχεία και χαρτογραφημένα δεδομένα και η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος».

Περιγράφοντας το προφίλ του Elevate Greece, ανέφερε ότι «είναι ουσιαστικά το εργαλείο μέσα από το οποίο παρέχονται εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options) ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους. Πλαισιώνεται επίσης από ένα σημαντικό δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές.

Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε κίνητρα και ευκαιρίες σε ταλαντούχους νέους να μπουν στην καλύτερη αγορά, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους εδώ, αλλά και να κάνουν την κοινωνία και την οικονομία μας καλύτερη» δήλωσε με έμφαση ο Υφυπουργός.

Ο χαιρετισμός του υφυπουργού του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, Dr. Jens Brandenburg

Στον δικό του χαιρετισμό, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ο υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, Dr. Jens Brandenburg, αναφέρθηκε στον Αριστοτέλη και τη ρήση του «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον άνεμο, αλλά μπορούμε να στήσουμε τα πανιά διαφορετικά». «Ο άνεμος του σήμερα είναι η “αλλαγή”», σημείωσε ο Dr. Jens Brandenburg, «και τα “πανιά” μας οι καινοτόμες τεχνολογίες. Τα κορυφαία επιτεύγματα της επιστήμης και της έρευνας αποτελούν τη βάση τους», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Η ιστορία δείχνει ότι οι καινοτομίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη και εμπνέει, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την επιτυχημένη γερμανοελληνική συνεργασία έρευνας και καινοτομίας, στην οποία θα επιμείνουμε οι δύο χώρες, ειδικά στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε σήμερα. Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις», υπογράμμισε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών

Μιλώντας διαδικτυακά στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Bank, κ. Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Τραπεζών προκύπτει ως ανάγκη γιατί οι τεχνολογίες, οι υποδομές, οι απαιτήσεις των πελατών και το περιβάλλον αλλάζουν πολύ γρήγορα. Στην Τράπεζα Πειραιώς χτίζουμε την κουλτούρα μιας τράπεζας που μπορεί να αλλάζει διαρκώς. Αναπτύσσουμε συνεχώς νέες τεχνολογικές  υποδομές με γνώμονα την ταχύτητα υλοποίησης νέων υπηρεσιών και προϊόντων, απλοποιούμε τις διαδικασίες μας, επενδύουμε στις δεξιότητες των ανθρώπων μας», πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Δεδομένου δε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αυξημένες προσδοκίες  των πελατών για ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και τον καταλυτικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει σε αυτό οι fintech οργανισμοί που αξιοποιούν στο έπακρο τις  τεχνολογικές καινοτομίες, προχωράμε στη δημιουργία της πρώτης αμιγώς ψηφιακής Ελληνικής τράπεζας που στοχεύει να προσφέρει την ευελιξία των fintech υπηρεσιών με την εγγύηση και την αξιοπιστία της Τράπεζας  Πειραιώς».

Στρατηγική επιλογή ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ, Δρ. Βασίλειος Χατζίκος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τις επιχειρήσεις είναι μια στρατηγική επιλογή. Με την εντατικοποίηση και την ταχύτερη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και την πρόσβαση στα βέλτιστα χρηματοδοτικά εργαλεία, η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενσωματώνοντας στις λειτουργιές της σχεδιασμούς που κάνουν διαχειρίσιμες τις απρόβλεπτες μεταβλητές».

Η επανεφεύρεση της αυτοκίνησης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mercedes Benz Hellas (Μον.Α.Ε.Ε.), κ. Ιωάννης Καλλίγερος, στάθηκε στη ιστορία της Mercedes-Benz, καθώς και στο ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον τονίζοντας ότι «εδώ και 136 χρόνια η Mercedes-Benz ως εφευρέτης του αυτοκινήτου αποτελεί συνώνυμο της αξιοπιστίας, της ασφάλειας και της άνεσης και με αυτήν την κληρονομιά πορεύεται στο μέλλον, το οποίο αλλάζει ριζικά. Γι’ αυτό επανεφευρίσκουμε την αυτοκίνηση, με τη βοήθεια της καινοτομίας, της τεχνολογίας και του οράματος που έχουμε για την κινητικότητα του μέλλοντος. Ως πρωτοπόροι στον χώρο της αυτοκίνησης προχωράμε με στρατηγική και συνέπεια στη νέα εποχή που διαμορφώνεται δίνοντας με τη σκληρή μας δουλειά και τις καινοτόμες ιδέες μας το ρυθμό στο χώρο του αυτοκινήτου, οδηγώντας τις εξελίξεις».

Η τεχνολογία διευκολύνει τη διαχείριση οικονομικών πληροφοριών

Ο διευθύνων σύμβουλος της Atradius Hellas AE, κ. Γεράσιμος Τζέης, εξήγησε το πώς παρέχονται οι ασφαλίσεις πιστώσεων στο επιχειρηματικό κοινό και το πώς εγκρίνεται το πιστωτικό όριο ανά συμβόλαιο, για να τονίσει ότι «σήμερα, για 200 εκατ. επιχειρήσεις παγκοσμίως υπάρχουν διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία που επικαιροποιούνται τακτικότατα. Η χρήση σύγχρονων εργαλείων τεχνολογίας μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε όλες αυτές τις οικονομικές πληροφορίες με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, δίνοντας στους ασφαλισμένους πολύ γρήγορα απάντηση για την ασφάλισή τους ή εφόσον διαπιστώσουμε ότι τίθενται ζητήματα αξιοπιστίας των πελάτων τους, τους προειδοποιούμε για τυχόν κινδύνους». Τέλος, όπως ανέφερε, σήμερα ένας στους τέσσερις πελάτες της Atradius δεν προστρέχει στην εταιρεία για την ασφάλισή του από το φόβο των επισφαλειών, αλλά για να αποκτήσει πρόσβαση σε εύκολο και ανταγωνιστικό κεφάλαιο κίνησης.

Σημειώνεται ότι, τη συζήτηση συντόνισε η κα Φρατζέσκα Σιδερή, Communications Lead της ICAP CRIF Group of Companies, ενώ τον κεντρικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Μιχαέλα Μπαλή, Διευθύντρια για την Ελλάδα και την Κύπρο του Germany Trade and Invest.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups