Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 379 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πρόκειται για έργα ύδρευσης σε Άρτα – Πρέβεζα – Λευκάδα – Αιτωλοακαρνανία, την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Λασιθίου Κρήτης και αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Λουτρακίου.

«Καλύτερη καθημερινότητα, ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος»

«Τα 5 έργα που ξεκινούν σήμερα με την έναρξη των διαγωνισμών συνδυάζουν τους τρεις θεμελιώδεις στόχους που έχουμε θέσει με το πρόγραμμα έργων μας στο Υπουργείο Υποδομών, δηλαδή καλύτερη καθημερινότητα, ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κάνοντας λόγο για «έργα ζωτικά, αναγκαία και γι’ αυτό επιτακτικά, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Στις τράπεζες επενδυτικά σχέδια 8,5 δισ. ευρώ

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας αποτελεί πολύτιμη πηγή χρηματοδότησης για τέτοια έργα και το Υπουργείο μας με σχέδιο και υπευθυνότητα αξιοποιεί τους πόρους του. Πρόκειται, άλλωστε, για έργα που έχουν χαρακτηριστεί μείζονος σημασίας και Εθνικού Επιπέδου.

»Όταν αρχές του έτους είχαμε πει ότι 2022 θα είναι το έτος που σε όλη την Ελλάδα θα ανοίγουν και νέα εργοτάξια, πολλοί δεν το πίστευαν. Όμως, απεχθάνομαι τα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα. Η πολιτική σχολή που υπηρετώ, προτιμά τις πράξεις. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

«Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε να υλοποιούνται πολύ σημαντικά έργα, ιδιωτικά ή δημόσια, που συνεπάγονται μεγάλη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ευεργετικά αποτελέσματα για μια σειρά από επαγγέλματα. Έργα που αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μέρισμα στην ανάπτυξη», κατέληξε.

«Πέντε επιπλέον έργα στο μεγάλο πρόγραμμα υποδομών»

«Μετά από επίπονη προσπάθεια μηνών ξεκινούν οι διαγωνισμοί για πέντε σημαντικά έργα με “πράσινο” πρόσημο που ταιριάζουν απόλυτα με τη κατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα αυτά αντιμετωπίζουν της συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μέσω των αντιπλημμυρικών εργασιών σε Κρήτη, Μυτιλήνη, Αμφιλοχία και Λουτράκι, ενώ στη Δυτική Ελλάδα και στη Μυτιλήνη καταπολεμούν το πρόβλημα της λειψυδρίας που ιδιαίτερα της καλοκαιρινούς μήνες γίνεται εντονότερο λόγω και της αυξημένης ζήτησης των τουριστικών προορισμών», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

«Τηρώντας απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, προσθέτουμε επιπλέον 5 σημαντικά έργα στο μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών στη χώρα, ύψους 13 δις. € που υλοποιούμε εδώ και περίπου 3,5 χρόνια. Η χώρα προχωράει, οι υποδομές εξελίσσονται, η δουλειά συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Τα έργα

Πιο αναλυτικά, τα 5 έργα είναι τα εξής:

1.     Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων ευρώ: Προβλέπεται η μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές Αγ. Γεωργίου Λούρου για την εξυπηρέτηση αστικών κέντρων και οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Συνολικά θα εξυπηρετείται πληθυσμός της τάξης των 145.000 ατόμων για περίοδο 40 ετών.

2.     Κατασκευή φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, προϋπολογισμού 98 εκατομμυρίων ευρώ: Το κύριο φυσικό αντικείμενο αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000m3/ημέρα πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγ. Παρασκευής, από το φράγμα Τσικνιά. Εκτιμάται ότι το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 270.000 άτομα, φτάνοντας τα περίπου 360.000 άτομα το 2053.

3.     Εγγειοβελτιωτικά Έργα Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου στην  Αιτωλοακαρνανία, προϋπολογισμού 64,5 εκατομμυρίων ευρώ: Βασικός στόχος του έργου αποτελεί η παροχή νερού για αγροτική χρήση λόγω της ελλειμματικής άρδευσης των υφιστάμενων καλλιεργειών και της ανάγκης ανάπτυξης νέων καλλιεργειών. Η παροχή επιπλέον νερού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων, τον αειφορικό σχεδιασμό στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και της συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο.

4.     Κατασκευή Συμπληρωματικών Έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού, Αντιπλημμυρικών Έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου στο Λασίθι της Κρήτης προϋπολογισμού 53,5 εκατομμυρίων ευρώ: Σκοπός του έργου είναι η αύξηση των δυνατοτήτων παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων. Συγχρόνως, το έργο αποσκοπεί στην αντιπλημμυρική προστασία εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των ρεμάτων Μπραμιανού και Διαβατών. Ταυτόχρονα, η οριοθέτηση των περιοχών των ρεμάτων συμβάλλει στον περιορισμό των καταπατήσεων και στην προστασία της φυσικής διατομής.

5.     Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (β’ φάση), προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ: Πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο εντός κατοικημένης περιοχής, με στόχο να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες. Το έργο θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την πόλη του Λουτρακίου, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
Ταχιάος: Δημοπρατούνται εντός του καλοκαιριού έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Ταχιάος: Δημοπρατούνται έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο Νίκος Ταχιάος στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και εντός του καλοκαιριού να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους εκτέλεσης των έργων