Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις βάζουν «ψαλίδι» στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί αλλά και η εμπέδωση από τους καταναλωτές της ανάγκης για εξοικονόμηση ενέργειας αποτυπώθηκαν και τον Οκτώβριο.

Στο μηνιαίο δελτίο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καταγράφεται μείωση κατά 9,25% της συνολικής ζήτησης σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Σεπτέμβριο περιορίστηκε κατά 3,27%, τον Αύγουστο η πτώση ήταν μεγαλύτερη 13,17% και τον Ιούλιο η μείωση κινήθηκε σε υψηλά επίσης ποσοστά (-11,78%). Σε απόλυτα μεγέθη η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα έπεσε στις 3.604 GWh από 3.971 GWh τον Οκτώβριο του 2021.

Διαβάστε επίσης – Νέο ψαλίδι 13% στην κατανάλωση ρεύματος 

Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο «ψαλίδι» έβαλαν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο διανομής. Οικιακοί καταναλωτές και μικροί επαγγελματίες και επιχειρηματίες μείωσαν κατά 8,7% την κατανάλωση, σβήνοντας φώτα και περιορίζοντας τη χρήση των ενεργοβόρων τους συσκευών. Οι βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση έριξαν κατά 5,4% την κατανάλωση ρεύματος.

Διαβάστε επίσης – Μανουσάκης στην COP27: Η Ελλάδα διάδρομος πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη {VIDEO}

Η παραγωγή ρεύματος

Τεράστια είναι η βουτιά και της συνολικής εγχώριας καθαρής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας έπεσε κατά 22,94% έναντι του Οκτωβρίου του 2021 και διαμορφώθηκε στις 3.155 GWh. Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν αυτήν την εξέλιξη καθώς καταγράφηκε θεαματική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από τις ΑΠΕ. Ήταν υψηλότερες κατά 41,3% έναντι του Οκτωβρίου του 2021, ενώ θεαματική ήταν η πτώση (-58,2%) η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου. Υποχώρηση κατά 23,3% σημείωσε και στη λιγνιτική παραγωγή.

Το μίγμα που χρησιμοποιήθηκε για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε κατά 59,43% από τις ΑΠΕ, 34,01% από τις θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο) και κατά 6,56% από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Σε απόλυτα μεγέθη τον Οκτώβριο η εγχώρια παραγωγή υποχώρησε στις 3.155 GWh από 4.094 GWh τον περσινό μήνα.

Έκρηξη καταγράφηκε στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Στα εμπορικά προγράμματα η αύξηση ήταν κατά 64,83% και ανήλθαν στις 887 GWh, ενώ πολύ μεγάλη άνοδο κατά 40,61% σημείωσαν και οι εξαγωγές καθώς έφτασαν στις 389 GWh. Το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις 598 GWh.

Μερίδια προμήθειας

Αλλαγές καταγράφηκαν και στα μερίδια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προφανώς ως αποτέλεσμα της τιμολογιακής πολιτικής των παρόχων.

Για πρώτη φορά μετά πολλούς μήνες η ΔΕΗ έπεσε κάτω από το 60% των φορτίων κατανάλωσης που εκπροσωπεί. Τον Οκτώβριο το μερίδιο της υποχώρησε στο 56,73% από 60,81% τον Σεπτέμβριο χάνοντας περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Κερδισμένη βγήκε η Mytilineos (Protergia) ανεβάζοντας το μερίδιο της στο 12,88% έναντι 8,77% τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας για δεύτερο μήνα την ανοδική της πορεία.

Η εταιρεία ΗΡΩΝ διατηρήθηκε στην τρίτη θέση εκπροσωπώντας το 7,31% του συνολικού φορτίου κατανάλωσης και ακολουθούν: Elpedison (6,50%), NRG (4,66%), Φυσικό Αέριο Ελλάδος (2,32%, Volterra (2,29%), Watt & Volt (1,93%), ΖΕΝΙΘ (1,87%), Volton (1,04%) κ.ο.κ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια