Οι απαντήσεις στο μεταναστευτικό είναι «απαραιτήτως ευρωπαϊκές», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε το πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας που επικράτησε στο Συμβούλιο, καθώς και την ανάγκη να μείνει πίσω η «τοξικότητα».

«Η κρίση με το Ocean Viking έκανε ορισμένες λαϊκιστικές και ευρωφοβικές δυνάμεις να ισχυριστούν ακόμη μία φορά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παρέχει λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό δεν είναι αλήθεια και οι υπουργοί το απέδειξαν σήμερα ότι δεν είναι αλήθεια» σημείωσε ο κ. Σχοινάς. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν πρέπει να είναι ad hoc, αλλά υπάρχει ανάγκη για βιώσιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο στη μετανάστευση και το άσυλο.

Διαβάστε επίσης: Χρηματοδότηση 1,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

«Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη παροχής στήριξης σε αυτά τα κράτη μέλη που τακτικά δέχονται αφίξεις μέσω θαλάσσης, τώρα έχουμε τον από κοινού συμφωνηθέντα μηχανισμό αλληλεγγύης- σημαντικός αριθμός σημείων μετεγκατάστασης είναι διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Θα ωφελούσε όχι μόνο την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι υπογραμμίστηκε η ανάγκη για συμμόρφωση με τη Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει η Επιτροπή για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλος όσον αφορά τις ΜΚΟ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργούν σε οργανωμένο πλαίσιο και όχι σε συνθήκες «Φαρ Ουέστ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».