Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, να έχει προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες πολλών χωρών, ωστόσο υπάρχουν λίγες επιλεγμένες χώρες, που επωφελούνται από την εισροή Ρώσων μεταναστών και τον πλούτο τους.

Όπως αναφέρει το CNBC, η  Γεωργία, μια μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία στα νότια σύνορα της Ρωσίας, είναι μεταξύ αυτών των κρατών που μαζί με την Αρμενία και την Τουρκία, κερδίζουν από την ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον 112.000 Ρώσοι έχουν μεταναστεύσει στη Γεωργία φέτος. Ένα πρώτο κύμα σχεδόν 43.000 έφτασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου , ενώ ένα δεύτερο κύμα – του οποίου ο αριθμός είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί – εισήλθε μετά την επιστράτευση του Πούτιν τον Σεπτέμβριο.

Το μεταναστευτικό κύμα

Το αρχικό κύμα της χώρας αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο (23,4%) όλων των μεταναστών εκτός Ρωσίας έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα 2.000 Ρώσων μεταναστών που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα Ponars Eurasia. Η πλειονότητα των υπόλοιπων Ρώσων μεταναστών έχει καταφύγει στην Τουρκία (24,9%), στην Αρμενία (15,1%) και στις «άλλες» χώρες που δεν αναφέρονται (19%).

Η εισροή είχε τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία της Γεωργίας, με το εθνικό νόμισμα να έχει αυξηθεί κατά 15% έναντι του ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Γεωργίας θα αναπτυχθεί κατά 10% το 2022 , έχοντας αναθεωρήσει ξανά την εκτίμησή του αυτόν τον μήνα και υπερτριπλασίασε την πρόβλεψή του από 3% τον Απρίλιο.

«Το μεταναστευτικό κύμα και ροές κεφαλαίων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο», ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ βλέπει επίσης τη χώρα υποδοχής Τουρκία να αναπτύσσεται κατά 5% φέτος και η Αρμενία κατά 11% λόγω «μεγάλων εισροών εξωτερικού εισοδήματος, κεφαλαίου και εργασίας στη χώρα».

Εισροή κεφαλαίων

Η Γεωργία επωφελήθηκε από μια εκρηκτική αύξηση των εισροών κεφαλαίων φέτος, κυρίως από τη Ρωσία. Η Ρωσία αντιπροσώπευε τα τρία πέμπτα (59,6%) των εισροών ξένων κεφαλαίων της Γεωργίας μόνο τον Οκτώβριο — ο συνολικός όγκος των οποίων αυξήθηκε κατά 725% από έτος σε έτος.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου, οι Ρώσοι μετέφεραν 1,412 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς της Γεωργίας – ποσό υπερτετραπλάσιο από τα 314 εκατομμύρια δολάρια που μεταφέρθηκαν την ίδια περίοδο το 2021 – σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Γεωργίας.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι άνοιξαν περισσότερους από 45.000 τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γεωργία μέχρι τον Σεπτέμβριο, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των λογαριασμών που κατείχαν οι Ρώσοι στη χώρα.

«Ενεργοί» μετανάστες

Όπως επισημαίνει το CNBC, η στρατηγική θέση της Γεωργίας και οι ιστορικοί και οικονομικοί δεσμοί της με τη Ρωσία την καθιστούν προφανές σημείο εισόδου για τους Ρώσους μετανάστες. Εν τω μεταξύ, η φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική της επιτρέπει στους αλλοδαπούς να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Όπως και η Αρμενία και η Τουρκία, επίσης, η χώρα αντιστάθηκε στην επιβολή των δυτικών κυρώσεων στο κράτος-παρία, αφήνοντας τους Ρώσους και τα χρήματά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα πέρα ​​από τα σύνορά της.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει χορηγήσει άδειες διαμονής σε 118.626 Ρώσους φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ενώ το ένα πέμπτο των ξένων πωλήσεων ακινήτων το 2022 έγιναν από Ρώσους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή