«Οι εποχές των μεγάλων ουρών και των πελατών που πιάνονται στα χέρια για μια προσφορά τη “Μαύρη Παρασκευή” έχουν περάσει προ πολλού, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Ευκαιρίες με κάθε τίμημα». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Φέτος η έξαρση του πληθωρισμού έρχεται να πνίξει κάθε όρεξη για κατανάλωση. Το πρόβλημα τις μέρες αυτές δεν το έχουν, όπως παλαιότερα, οι καταναλωτές, αλλά κυρίως οι καταστηματάρχες φοβούμενοι ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία θα αποτρέψει πολλούς ενδιαφερόμενους από κάθε είδους ψώνια. Ο πληθωρισμός είναι κυρίαρχο θέμα στην τελική ευθεία για τις αγορές ενόψει Χριστουγέννων».

Όποιος όμως παρά την οικονομική κρίση θέλει οπωσδήποτε να ψωνίσει, ίσως να δοκιμάσει την τύχη του στην αγορά ηλεκτρονικών διότι οι αποθήκες του λιανικού εμπορίου είναι γεμάτες και πρέπει να αδειάσουν. Οι καταναλωτές πάντως εμφανίζονται συγκρατημένοι ακόμα και στο διαδίκτυο. Σε δημοσκόπηση του Συνδέσμου Ψηφιακής Οικονομίας Bitkom το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα εξετάσει σοβαρά τι χρειάζεται πραγματικά. “Αυτή την εποχή πολλοί είναι εκείνοι που προσέχουν ιδιαίτερα τα έξοδά τους”, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Μπέρχαρντ Ρόλεμπεν για να προσθέσει ότι από την άλλη πλευρά η Black Friday λόγω του πληθωρισμού δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική όσο φέτος.

Διαβάστε επίσης: Black Friday: Πωλήσεις ρεκόρ στο διαδίκτυο

«Η γερμανική οικονομία πάει καλύτερα απ΄ ό, τι αναμενόταν»

«Κάτι κινείται. Ελάχιστα. Αλλά σε περίοδο στασιμότητας και δυσοίωνων προβλέψεων ακόμα και μικρές κινήσεις είναι εντυπωσιακές», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung με τίλο «Η γερμανική οικονομία πάει καλύτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν». Διαβάζουμε: «Το τρίτο τρίμηνο του 2022 η αγοραστική δύναμη όχι μόνο αυξήθηκε 0,4% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, αλλά ξεπέρασε ελαφρά ακόμα και το επίπεδο προ πανδημίας. Η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση, για την οποία κάποιοι προέβλεπαν ότι θα μηδενιστεί λόγω των υψηλότερων τιμών.

Διαβάστε επίσης: Αντίσταση στην Black Friday: «Buy Nothing Day»

Μια μικρή κίνηση προς το καλύτερο παρατηρείται και στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον τζίρο των επομένων μηνών. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo δείχνει βελτίωση αν και σε χαμηλά, ομολογουμένως, επίπεδα. Το μέλλον προβλέπεται χειρότερο από το παρόν. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν το 2023 ύφεση, αλλά σε μια ήπια εκδοχή.

Μέσα στο σκοτάδι υπάρχει κάτι φωτεινό. Σε κάθε περίπτωση λίγο γκρίζο. Σε αυτό συνέβαλε η εντύπωση πολλών για το τέλος της πανδημίας, μια εντύπωση που οδήγησε σε ενίσχυση της κατανάλωσης. Θετικά λειτούργησε επίσης το σχέδιο του Βερολίνου να στηρίξει επιχειρήσεις, καθώς και την απασχόληση από υπερβολικές τιμές φυσικού αερίου».

Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν ζητά στενότερη συνεργασία μεταξύ χωρών-μελών

«Με αφορμή την απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να συνεργαστούν στενότερα», γράφει η ιστοσελίδα tagesschau.de με τίτλο: «Η Κομισιόν ζητά στενότερη συνεργασία».

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD σημειώνει: «Κύριο ζητούμενο είναι να βελτιωθεί η αλληλεγγύη, καθώς και η κατανομή των βαρών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για τη μετανάστευση, στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις Βρυξέλλες. Στόχος της συνόδου ήταν να εκτονωθεί η διένεξη για τους μετανάστες, οι οποίοι διασώζονται στη Μεσόγειο από πλοία ΜΚΟ και μεταφέρονται στη συνέχεια σε λιμάνια της ΕΕ. Στη σύνοδο το Παρίσι κατέστησε για μια ακόμα φορά σαφές έναντι της Ιταλίας ότι όσο η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν ανοίγει τα λιμάνια σε διασωστικά πλοία, η Γαλλία δεν θα δεχτεί χιλιάδες μετανάστες από την Ιταλία όπως έχει δεσμευθεί.

Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ζήτησε τη δημιουργία ενός δεσμευτικού συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων. “Μιλάμε εδώ και καιρό για μια ευρωπαϊκή λύση της μεταναστευτικής κρίσης”. Τώρα πρέπει να προκύψουν “αποτελέσματα”, τόνισε στις Βρυξέλλες.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...