«Οι φίλοι στηρίζουν ο ένας τον άλλον όταν υπάρχει ανάγκη». Αυτό ήταν εν πολλοίς το μήνυμα που έστειλαν χθες από το Βερολίνο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, υπογράφοντας στην καγκελαρία, μπροστά στις κάμερες, διακήρυξη ενεργειακής συνεργασίας. «Οι χώρες μας χρειάζονται η μια την άλλη για να τα βγάλουμε πέρα αυτόν τον χειμώνα» ανέφερε η Ελιζαμπέτ Μπορν χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα η σημασία της ενεργειακής γαλλογερμανικής συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία θα στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία και η Γερμανία ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία, είναι κυρίως συμβολική. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει: η Γαλλία καλύπτει μέρος των γερμανικών αναγκών σε φυσικό αέριο από τον Οκτώβριο, μετά την επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 και η Γερμανία έχει ήδη στείλει μέσα στο 2022 έχει περίπου 5 τεραβαττώρες ηλεκτρικής ενέργειας στη γείτονα χώρα.

Διαβάστε επίσης: Economist: Η ενεργειακή κρίση θα σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους τον χειμώνα

Το νέο στοιχείο είναι η αύξηση των παραδοτέων ποσοτήτων από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να αποφευχθούν μπλακάουτ τον φετινό χειμώνα. Επιπλέον οι δύο χώρες προετοιμάζουν και μια επιμέρους ενεργειακή συμφωνία για περιόδους κρίσεων, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Αναθέρμανση σχέσεων

Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στις γαλλογερμανικές σχέσεις μετά το «κρύο κλίμα» των τελευταίων μηνών μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού και συγκεκριμένα την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στη Γερμανία για το ογκωδέστατο πακέτο ελαφρύνσεων των 200 δις, το οποίο κατά το Ελιζέ συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήττει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Μέσα στην εβδομάδα βρέθηκαν επίσης στο Παρίσι η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπ. Ενέργειας και Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αλλά και ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για επαφές με τους ομολόγους τους. Σύμφωνα επίσης με το περιοδικό Spiegel ο καγκελάριος Σολτς φαίνεται ότι έχει βρει στο πρόσωπο της Γαλλίδας πρωθυπουργού Μπορν έναν πιο «νηφάλιο διαπραγματευτικό εταίρο» σε σχέση με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Στη διμερή συνάντηση στην καγκελαρία Σολτς και Μπορν υπογράμμισαν επίσης την απερίφραστη στήριξή τους στην Ουκρανία αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε αμυντικό επίπεδο, μετά την απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει τις γερμανικές δυνάμεις με το ιστορικό πακέτο των 100 δισ. ευρώ.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια