Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις αναταραχές στην Κίνα, καθώς το Σαββατοκύριακο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των αυστηρών μέτρων Covid και των lockdowns.

Διαβάστε επίσης – Ασιατικά χρηματιστήρια: Μεικτά πρόσημα – Η Κίνα στο επίκεντρο

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,63% στις 7.439 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,31% στις 14.496 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,46% στις 6.681 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Brenntag υποχωρεί περισσότερο από 9%, αφού ο γερμανικός διανομέας χημικών επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε προκαταρκτικές συνομιλίες εξαγοράς με την αμερικανική ανταγωνίστρια Univar Solutions. Πτώση 4,2% και για την Telecom Italia, εν όψει μιας πιθανής απόφασης σχετικά με την προσφορά εξαγοράς από την ιταλική κρατική τράπεζα CDP.

Κινεζικές αναταράξεις

Η πορεία της οικονομίας της Κίνας εξακολουθεί να επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα στις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη, καθώς έχει μια σειρά από αλυσιδωτές συνέπειες. Έτσι, οι αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του Covid 19 παρακολουθούνται με αρκετή προσοχή από τους επενδυτές, καθώς ίσως κρίνει στην πορεία της ζήτησης πολλών αγαθών.

Η κινεζική οικονομία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και αποτελεί σημαντική εξαγωγική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Αυτές οι διαμαρτυρίες είναι πιθανό να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα, η οποία έχει ήδη περιοριστεί από τους αυστηρούς περιορισμούς της κυβέρνησης της χώρας.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα είναι και η ομιλία της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για να δουν αν η άνοδος του δείκτη έχει κορυφωθεί. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο, υπερπενταπλάσιος του στόχου 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης ρεκόρ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα αυξήσει κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές