Οι ανησυχίες για την πορεία των διαδηλώσεων στην Κίνα, αλλά και οι νέες αναταράξεις από την αγορά κρυπτονομισμάτων, επηρέασαν σήμερα τη Wall Street, η οποία δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές βλέπουν νέες εστίες αβεβαιότητας να αναδύονται συνεχώς.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,45% στις 33.849 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,54% στις 3.963 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,58% στις 11.049 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: BlockFi: Ακόμα μια πτώχευση στην αγορά των crypto

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ξέσπασαν διαδηλώσεις στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ο κόσμος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική μηδενικού Covid 19 του Πεκίνου. Οι τοπικές κυβερνήσεις αυστηροποίησαν τους ελέγχους,καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν, παρόλο που νωρίτερα αυτό το μήνα το Πεκίνο προσάρμοσε ορισμένες πολιτικές που έδειχναν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρισκόταν καθ’ οδόν προς την επαναλειτουργία.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Apple, η οποία έχασε 2,8%, λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των διαμαρτυριών των Κινέζων στις επιχειρήσεις της. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η κατάσταση εκεί θα οδηγήσει την εταιρία να διαφοροποιήσει τις μονάδες παραγωγής της. Πάντως, έκθεση του Bloomberg δείχνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να δει έλλειμμα παραγωγής σχεδόν 6 εκατομμυρίων μοντέλων iPhone Pro λόγω αναταραχών που σχετίζονται με το εργοστάσιο κατασκευής στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Κίνα επιβαρύνουν επιβάρυναν το κλίμα και στο πετρέλαιο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κυμαίνονται γύρω από νέα χαμηλά του 2022 λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση. Επίσης, πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των εταιρειών με μεγάλες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, καθώς αναμένονται διακοπές στη λειτουργία τους.

Επίσης, καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ανακοινώσεις για τα κέρδη και ένα πλήθος οικονομικών ανακοινώσεων που θα δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση των καταναλωτών και της αμερικανικής οικονομίας. Τα στοιχεία για την προσωπική κατανάλωση και την αγορά εργασίας για τον Νοέμβριο θα ανακοινωθούν επίσης αυτή την εβδομάδα.

Το ντόμινο καταρρεύσεων στην αγορά των crypto

Την ίδια ώρα, το ντόμινο καταρρεύσεων συνεχίζεται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς η BlockFi κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Στην αίτηση αναφέρεται πως η εταιρεία έχει περισσότερους από 100.000 πιστωτές, με υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από 1 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια.  Η BlockFi επικαλέστηκε την πτώση του ανταλλακτηρίου FTX για τους κλυδωνισμούς που δέχτηκε και που την οδήγησαν στο αίτημα για προστασία από τους πιστωτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs σύστησε στους επενδυτές ότι πρέπει να συνεχίσουν να τοποθετούνται αμυντικά ενόψει του 2023, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω αντίξοες συνθήκες από την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων και την παρατεταμένη αβεβαιότητα για την ανάπτυξη. Εκτίμησε, δε, ότι δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για τον πυθμένα της bear market της Wall Street, θέτοντας έθεσε ως στόχο για το τέλος του 2023 τις 4.000 μονάδες του S&P 500, λίγο πάνω από το σημερινό κλείσιμο.

«Περιμένουμε χαμηλότερες αποτιμήσεις, ένα κατώτατο σημείο στην αρνητική δυναμική της ανάπτυξης και μια κορύφωση των επιτοκίων προτού ξεκινήσει μια νέα ανοδική αγορά», ανέφερε η Goldman. «Αναμένουμε ότι οι αγορές θα μεταβούν σε μια φάση “ελπίδας” κάποια στιγμή το 2023, αλλά από ένα χαμηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street