Η ενεργειακή κρίση οδηγεί ολοένα και περισσότερους βορειοευρωπαίους σε αναζήτηση πιο θερμών περιοχών, ώστε να περιορίσουν το κόστος διαβίωσής τους, και τους αβάσταχτους λογαριασμούς για τη θέρμανση στις πατρίδες του.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να προσελκύσει τουρίστες από τις κρύες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά:

«Ο χειμώνας είναι πολύ πιο βαρύς για τη Βόρεια Ευρώπη από ότι για την Ελλάδα. Εμείς έχουμε ένα γλυκό φθινόπωρο και χειμώνα. Κάλλιστα κολυμπάς στη Χαλκιδική τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, έχεις ανοιχτά καταστήματα, αθλητισμό και πολιτισμό. Επομένως, οι Βορειοευρωπαίοι που έχουν χειμώνα επτά μήνες γιατί να μην έρθουν στην περιοχή τους επόμενους μήνες. Θα τους κοστίσει λιγότερο, ενώ είναι το όνειρο τους να επισκεφτούν την Ελλάδα», είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Κικίλιας προς Γερμανούς: Ελάτε στην Ελλάδα να ζεσταθείτε

Και δεν είναι ο μόνος: οι ομόλογοί του σε όλη τη νότια Ευρώπη εκμεταλλεύονται την κρίση κόστους ζωής για να διαφημίσουν τα οφέλη του πιο ήπιου χειμώνα, δημιουργώντας την έννοια του «ενεργειακού μετανάστη».

Διαβάστε επίσης – Είναι το ενεργειακό σχέδιο της Ευρώπης αρκετό για να τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα;

Στα Κανάρια Νησιά

Η περιφερειακή κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων, όπου η μέση θερμοκρασία χειμώνα είναι 20 βαθμοί Κελσίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Σεπτέμβριο για να προσελκύσει απομακρυσμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Διαβάστε επίσης – Ισπανία: Προσκλητήριο για χειμώνα χωρίς θέρμανση

«Δεν είναι μυστικό ότι αυτός θα είναι ένας χειμώνας μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, αλλά στα Κανάρια Νησιά, θέλουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση», δήλωσε η Yaiza Castilla, η περιφερειακή επικεφαλής τουρισμού, περιγράφοντας τα νησιά ως «οικονομικό καταφύγιο».

Αλλά και το συμβούλιο τουρισμού της Πορτογαλίας έχει κάνει εκστρατεία και ο επικεφαλής του Λουίς Αραούχο είπε ότι οι προσδοκίες για τους χειμερινούς τουρίστες από τη βόρεια Ευρώπη ήταν «πολύ θετικές».

Και όπως γράφει το Reuters, τα τουριστικά δεδομένα υποστηρίζουν την αισιοδοξία του.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για το Reuters από τη μηχανή αναζήτησης ενοικίασης κατοικιών HomeToGo έδειξαν ότι σε σύγκριση με πέρυσι, οι αναζητήσεις από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 36%, 13% και 3% για χειμερινά καταλύματα στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αντίστοιχα.

Ο Gabriel Escarrer, Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής αλυσίδας ξενοδοχείων Melia, είπε ότι οι άνθρωποι κάνουν κράτηση για διαμερίσματα και σουίτες για δύο ή τρεις μήνες αυτόν τον χειμώνα στα Κανάρια Νησιά, με αξιοσημείωτη παρουσία Σκανδιναβών επισκεπτών.

Ένα «καταφύγιο για τον χειμώνα» και ακόμα παραπέρα

Επισκέπτες και περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι καταφθάνουν επίσης από τη Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και ανησυχούσε για πιθανές χειμερινές ελλείψεις ενέργειας .

Μεταξύ των σχολείων που εγγράφουν περισσότερους μαθητές από το εξωτερικό, το γερμανικό σχολείο στα Γκραν Κανάρια έλαβε 40 αιτήσεις από ξένους μαθητές φέτος, οι οποίες ήταν υψηλότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να δώσει ακριβή στοιχεία.

Ο Repeople, ένας συνεργαζόμενος σύλλογος στα Κανάρια Νησιά, είπε ότι είχε κλείσει πλήρως για τον Νοέμβριο και είναι 80% γεμάτος για τον υπόλοιπο χειμώνα.
Οι αεροπορικές εταιρείες θα αυξήσουν κατά 31% τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων στα Κανάρια Νησιά, ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο τουρισμού.

Η TUI fly, η κορυφαία αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται μεταξύ Γερμανίας και Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι θα αυξήσει τις πτήσεις κατά περίπου 10%, προσθέτοντας ότι το κόστος ενέργειας ήταν «ψυχολογικό στοιχείο» για να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους προς τα νότια.

Η Airbnb, η εταιρεία βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, είπε ότι οι αναζητήσεις για χειμερινές διαμονές στη νότια Ευρώπη τριπλασιάστηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ντελίβερι: Όταν η Uber Eats βρέθηκε απέναντι στον… εαυτό της
Διεθνή |

Αλγόριθμοι και ντελίβερι - Η περίπτωση της Uber και μιας... διαφορετικής εφαρμογής

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια απόφαση-ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι οδηγοί της Uber θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι με δικαιώματα