Οι προσπάθειες της Federal Reserve να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, αναμένεται να βυθίσουν σε ύφεση τις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 2023, κι αυτό θα προκαλέσει μια απότομη και «προσωρινά επώδυνη» πτώση των μετοχών, αναφέρουν αναλυτές της Deutsche Bank.

«Βλέπουμε τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές να βυθίζονται κατά 25% από επίπεδα κάπως υψηλότερα από τα σημερινά, όταν η ύφεση χτυπήσει τις ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια να ανακάμπτουν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους 2023, με την προϋπόθεση ότι η ύφεση θα διαρκέσει μόνο αρκετά τρίμηνα», δήλωσε ο David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου και παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας, και ο Peter Hooper, παγκόσμιος επικεφαλής της οικονομικής έρευνας.

Διαβάστε επίσης – Ρουμπινί: «Mission impossible» το εγχείρημα της Fed

Σε σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, οι ερευνητές ανέφεραν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό μισθών και τιμών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη λόγω της ισχυρής ζήτησης, των στενών αγορών εργασίας και των κραδασμών της προσφοράς.

Διαβάστε επίσης – Η νέα λέξη στην ανακοίνωση της Fed που μπέρδεψε τις αγορές

Με βάση την ιστορική καταγραφή πολλών μεγάλων βιομηχανικών χωρών από τη δεκαετία του 1960, κάθε φορά που ο πληθωρισμός μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο, μια τέτοια μείωση συνοδεύτηκε ή προκλήθηκε από αύξηση της ανεργίας κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες. Επί του παρόντος, εκτίμησαν, οι τάσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κυμαίνονται περίπου 4 μονάδες πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα.

Η «υπερφούσκα» που σκάει

Και η Deutsche Bank δεν είναι η μόνη που έχει αυτή την εκτίμηση. Σύμφωνα με το MarketWatch, τον Ιούλιο, ο θρυλικός επενδυτής Jeremy Grantham προειδοποίησε ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν 25% καθώς η «υπερφούσκα» συνεχίζει να σκάει. Τον Αύγουστο, ο ερευνητικός αναλυτής της Citi, Christopher Danley , έγραψε ότι οι μετοχές των τσιπ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά τέτοιο μέγεθος καθώς οι επενδυτές εισέρχονται στη «χειρότερη ύφεση των ημιαγωγών της τελευταίας δεκαετίας». Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια ομάδα αναλυτών της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Mike Wilson προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να δει περαιτέρω πτώση έως και 25% εάν χτυπήσει μια ύφεση.

Μια ύφεση μπορεί ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία, όπου εδρεύει η Deutsche Bank, και στην ευρωζώνη ως αποτέλεσμα του ενεργειακού σοκ που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν ερευνητές της Deutsche Bank. Εν τω μεταξύ, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «απολύτως δεσμευμένες» να μειώσουν τον πληθωρισμό τα επόμενα αρκετά χρόνια κάτι που «δεν θα είναι δυνατό να γίνει χωρίς τουλάχιστον μέτρια οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και σημαντικές αυξήσεις της ανεργίας .»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές