Η Federal Reserve δεν γνωρίζει ακριβώς πότε να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων.

Ένα βασικό ερώτημα για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και νομίσματα είναι ποιο είναι το «τερματικό» επιτόκιο των ΗΠΑ – το σημείο ανάπαυσης για αυτόν τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης. Όσοι ελπίζουν σε μια ένδειξη από την κεντρική τράπεζα, ωστόσο, έχουν βρεθεί να συζητούν την έννοια του «διάφοροι» (various).

Η λέξη εμφανίστηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης του Νοεμβρίου της Fed, τα οποία κυκλοφόρησαν την Τετάρτη. «Διάφορα» μέλη της 12μελούς Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, ανέφερε το έγγραφο, σημείωσαν ότι η εκτίμησή τους για το τελικό επιτόκιο «ήταν κάπως υψηλότερη από ό,τι περίμεναν προηγουμένως».

Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Το πρόβλημα είναι ότι το «διάφοροι» δεν περιλαμβάνεται στο άτυπο και προσεκτικά μελετημένο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η Fed για να τηλεγραφεί τις αποφάσεις της στην αγορά, σε αντίθεση με εκφράσεις όπως «σχεδόν όλοι» ή «οι περισσότεροι», κάνοντας το μήνυμα δυσανάγνωστο.

Η επιλογή των λέξεων φαίνεται σκόπιμη, δεδομένης της τεράστιας αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία των ΗΠΑ. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι οικονομολόγοι και οι traders που αναλύουν τη Fedspeak (τη γλώσσα της Fed) για να επιβιώσουν, προσπαθούν να μαντέψουν πόσοι αξιωματούχοι προτιμούν ένα τερματικό επιτόκιο πάνω από το 5%-5,25% που αναμένεται επί του παρόντος από την αγορά. Η ίδια η Federal Reserve φαίνεται εξίσου αβέβαιη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners