Ο Αντρέα Ανιέλι, ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του συλλόγου με έδρα το Τορίνο αργά τη Δευτέρα μαζί με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο. Η αναταραχή ήταν το αποκορύφωμα μηνών εντάσεων μετά από ισχυρισμούς των ιταλικών εισαγγελικών αρχών και ρυθμιστικών αρχών για λογιστικές… παρατυπίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση φέρει την υπογραφή του Τζον Έλκαν και έρχεται λίγο πριν την ετήσια παρουσίαση της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Exor NV της οικογένειας την Τετάρτη.

«Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Γιουβέντους θα περιλαμβάνει νομικά στελέχη υψηλού επιπέδου», είπε ο Έλκαν σε δήλωση, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι η ομάδα θα είναι σε θέση να αποδείξει ότι πάντα ενεργούσε σωστά.

Ποιος είναι ο Τζον Έλκαν

Ο Τζον Έλκαν, εγγονός και χρισμένος κληρονόμος του πρώην πατριάρχη της οικογένειας, Τζιάννι Ανιέλι, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση σε ότι αφορά στο χαρτοφυλάκιο της οικογένειας. Το κορυφαίο επίτευγμά του ήταν η συγχώνευση της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat – η πηγή του πλούτου τους – με τη γαλλική Peugeot για τη δημιουργία της Stellantis NV το 2020.

Ο ρόλος του προέδρου ανατίθεται στον Τζιανλούκα Φερέρο, λογιστή και εταιρικό σύμβουλο αντί για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας Ανιέλι. Ο Φερέρο κατέχει επίσης θέσεις στα ναυπηγεία Fincantieri SpA και στην εταιρεία καφέ Luigi Lavazza SpA.

Σε ότι αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα, διορίστηκε γενικός διευθυντής ο Μαουρίτσιο Σκαναβίνο. Πρόκειται για ένα στέλεχος βετεράνο ο οποίος επί του παρόντος είναι επικεφαλής της εταιρείας μέσων ενημέρωσης που ανήκει στην οικογένεια (GEDI Gruppo Editoriale SpA).

Η φιλοσοφία Έλκαν

Η επανεκκίνηση της Γιουβέντους δείχνει μια πιο νηφάλια προσέγγιση που ταιριάζει στην γενικότερη φιλοσοφία του Έλκαν. Οι υποψήφιοι για το νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι όλοι βετεράνοι λογιστές και δικηγόροι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια, όπως αναφέρει το Bloomberg. Αντί για τρόπαια, το κύριο καθήκον τους θα είναι να προστατεύσουν την εταιρεία και να επιλύσουν τις έρευνες, είπαν οι άνθρωποι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Οι μετοχές του ποδοσφαιρικού συλλόγου σημείωσαν πτώση έως και 10% προτού αρχίσει να αντισταθμίζει την πτώση της ημέρας. Σημειώνεται ότι η Γιουβέντους έχει χάσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία από το 2019.

Η διοικητική κρίση προέκυψε μετά από καταγγελίες ότι ο σύλλογος διόγκωνε την μεταγραφική αξία των παικτών της ώστε να δημιουργήσει εικονικά κέρδη κεφαλαίου.

Η ομάδα, η οποία αρνήθηκε ότι έχει κάνει κάποιο αδίκημα, βρίσκεται υπό έρευνα από τους εισαγγελείς του Τορίνο για ψευδείς οικονομικά στοιχεία και παρεμπόδιση των εποπτικών αρχών. Η ρυθμιστική αρχή αγοράς της Ιταλίας Consob έθεσε επίσης την ομάδα υπό εξέταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή