Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η λεγόμενη «χρυσή εποχή» των σχέσεων με την Κίνα έχει τελειώσει, προειδοποιώντας ότι η επιλογή του Πεκίνου να κινηθεί προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό αποτελεί συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα της Βρετανίας.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η αποκαλούμενη χρυσή εποχή έχει τελειώσει», είπε ο Σουνάκ τη Δευτέρα στην πρώτη του σημαντική ομιλία για την εξωτερική πολιτική.

Διαβάστε επίσης – Ρίσι Σούνακ: Η συμφωνία με την Γαλλία για το μεταναστευτικό

Η συγκεκριμένη αναφορά του στη «χρυσή εποχή» για τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας απηχούσε τα σχόλια του πρώην υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν το 2015, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η Βρετανία θα μπορούσε να είναι ο «καλύτερος εταίρος της Κίνας στη Δύση».

Διαβάστε επίσης – Δεύτερες σκέψεις για το Brexit

Ο Σούνακ είπε ότι ήταν «αφελές» να πιστεύουμε ότι οι στενότεροι οικονομικοί δεσμοί την προηγούμενη δεκαετία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και κατηγόρησε το Πεκίνο ότι «ανταγωνίζεται εμφανώς για την παγκόσμια επιρροή χρησιμοποιώντας όλους τους μοχλούς της κρατικής εξουσίας».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να βασιστεί στην «απλοποιητική ρητορική του Ψυχρού Πολέμου».

Σκλήρυνση στάσης απέναντι στην Κίνα

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει πιέσεις από υποστηρικτές των Συντηρητικών που ζητούν να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα, από τότε που ανέλαβε ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός, τον περασμένο μήνα.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Κίνα αποτελεί μια συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας – μια πρόκληση που γίνεται πιο έντονη καθώς κινείται προς ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σουνάκ σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται λίγο μετά τις μαζικές για τα κινεζικά δεδομένα αντιδράσεις και διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Κίνα ενάντια στην αυστηρή πολιτική της χώρας κατά της μηδενικής Covid. Ένας δημοσιογράφος του BBC την Κυριακή ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη για λίγο από την αστυνομία ενώ κάλυπτε μια αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σαγκάη.

«Αντί να ακούει τις διαμαρτυρίες του λαού της, η κινεζική κυβέρνηση επέλεξε την καταστολή, μεταξύ άλλων επιτέθηκε και σε δημοσιογράφο του BBC», είπε ο Σούνακ.

«Τα μέσα ενημέρωσης και οι βουλευτές μας πρέπει να είναι σε θέση να επισημάνουν αυτά τα ζητήματα, όπως και τις διώξεις κατά των Ουιγούρων στο Xinjiang ή τον περιορισμό της ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα