
Σε ελέγχους για την πληρωμή των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων καθώς και της βιολογικής γεωργίας προχωρά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον διοικητικό έλεγχο καθώς και την εκκαθάριση των οικονομικών ενισχύσεων των δικαιούχων για δράσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών να έχει ανατεθεί στις ΔΑΟΚ στις κατά τόπους περιφέρειες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα οι δικαιούχοι της δράσης «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας» αναλαμβάνουν τη δέσμευση να συμμετέχουν με τα ενταγμένα αγροτεμάχιά τους στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς με δολωματικό ψεκασμό των Περιφερειακών Ενοτήτων Φωκίδας και Βοιωτίας ή να εφαρμόζουν σε αυτά βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης.
Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι αλλάζει στις αιτήσεις για τις δασώσεις
Οι δικαιούχοι που εφαρμόζουν βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης του δάκου, για τα αγροτεμάχια της δράσης 10.1.02, καταθέτουν ηλεκτρονικά και εντός προκαθορισμένων ημερομηνιών τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων (Πιστοποιητικό Εφαρμογής Βιολογικής Γεωργίας).
Ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται από τους αρμόδιους ελεγκτές επί της οθόνης, στο 100% των ενταγμένων στη δράση δικαιούχων με αίτηση πληρωμής τόσο για την προκαταβολή όσο και για την εκκαθάριση, προκειμένου να επικαιροποιηθούν/επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα Διοικητικού ελέγχου πληρωμής προκαταβολής.
Σχετικά με τις περιπτώσεις δικαιούχων με έδρα εκμετάλλευσης (άρα και υποβολή της ΕΑΕ) σε Περιφερειακές Ενότητες διαφορετικές από εκείνες στις οποίες ανήκουν τα ενταγμένα αγροτεμάχια, ο διοικητικός έλεγχος πληρωμής θα πραγματοποιείται από τη ΔΑΟ/ΔΑΟΚ της έδρας εκμετάλλευσης η οποία έχει και την αρμοδιότητα της αναγνώρισης και εκκαθάρισης δαπάνης.
Κατά παρέκκλιση για το στάδιο προκαταβολής του έτους αιτήσεων 2022 και σε συνέχεια της μετάβασης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και των πληρωμών στο gov.gr, ο διοικητικός έλεγχος πραγματοποιείται σε επίπεδο ΑΦΜ με επιβεβαίωση από σχετική βάση δεδομένων «της τήρησης ή μη της ειδικής δέσμευσης καταπολέμησης του δάκου» σε επίπεδο συνολικά ενταγμένης εκμετάλλευσης.
Τα βιολογικά
Σε ό,τι αφορά την βιολογική γεωργία «οι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης (Ο.Ε.Π.) καταγράφουν τα ευρήματα του ελέγχου ως προς τη συμμόρφωση για το σύνολο των δικαιούχων σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για τη βιολογική παραγωγή».
Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση, κατά παρέκκλιση για το στάδιο προκαταβολής του έτους αιτήσεων 2022 και σε συνέχεια της μετάβασης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο gov.gr, ο διοικητικός έλεγχος πραγματοποιείται σε επίπεδο ΑΦΜ με επιβεβαίωση από σχετική βάση δεδομένων «της ύπαρξης ή μη ευρήματος μη
συμμόρφωσης σε επίπεδο συνολικά ενταγμένης εκμετάλλευσης.»


Latest News

Προ των πυλών το πρόγραμμα για το κρασί - Ποιες παρεμβάσεις έρχονται
Στόχος η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων

Ποια έργα αγροδιατροφής του Ταμείου Ανάκαμψης επαναπροκηρύσσονται
Πώς αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι πίνακες του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών
Δείτε τους πίνακες - Ποιους αφορά

Εκτός οικολογικών σχημάτων ο ηλίανθος - Τι ζητούν οι παραγωγοί
Στον Έβρο η καλλιέργεια του ηλίανθου σε ετήσια βάση έχει μια έκταση σταθερή περίπου στα 300.000 στρέμματα

Αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμύρες - Ποιους αφορά
Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις επιχορήγησης

Τι αλλάζει στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης - Παράταση για εκπόνηση και έγκριση
Τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή το ΥπΑΑΤ
![Αγροτικά προϊόντα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι [παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/07_02_timesAGrotikaEXO-600x352.png)
Σοκαριστικά παραδείγματα: Πόσα πληρώνουμε για αγροτικά προϊόντα που φεύγουν πάμφθηνα από το χωράφι
Οι πιέσεις για εξασφάλιση της επάρκειας και το κόστος των πρώτων υλών συμπαρασύρουν όλη την αλυσίδα εφοδιασμού

Στα 51,3 εκατ. ευρώ το πακέτο των αποζημιώσεων σε αλιεία και υδατοκαλλιέργεια
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των αιτήσεων

Πώς θα σωθεί η σταφίδα και οι σταφιδοπαραγωγοί
Παρέμβαση για απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση

Αποκλεισμός αγροτικών προϊόντων από τις αποζημίωσεις
«Δεν θα καλλιεργήσουμε φέτος λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής», προειδοποιούν οι αγρότες