
Εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το World LNG Summit & Awards.
Ο πρωθυπουργός ενώπιον στελεχών κορυφαίων διεθνών παραγωγών υγροποιημένων φυσικού αερίου (LNG) περιέγραψε τη στρατηγική της Ελλάδας για την παροχή διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γηραιάς Ηπείρου.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών LNG η Ελλάδα
«Υπάρχει ανάγκη για διαφοροποίηση και ευελιξία στην προμήθεια ενέργειας στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «με τις επενδύσεις που έχει κάνει η Ελλάδα εξελίσσεται σε εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας στους γείτονες της. Οι εισαγωγές μας σε LNG είναι πάνω από 50% χάρη στη Ρεβυθουσα, ενώ προστέθηκε και FSU για την αύξηση της χωρητικότητας και αποθήκευσης LNG».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024 θα είναι έτοιμο το FSRU Αλεξανδρούπολης, «και μην εκπλαγείτε αν τα επόμενα χρόνια δείτε από δύο έως τέσσερα FSRUs στην Ελλάδα».
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους γείτονες μας να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους», είπε και σημείωσε και τις προσπάθειες της κοινοπραξίας του αγωγού TAP για την αύξηση της προμήθειας φυσικού αερίου.
Μίλησε επίσης για τον αγωγό Ελλάδας – Β. Μακεδονίας λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία το market test και θύμισε τα εγκαίνια του αγωγού IGB.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση επίσης και στις έρευνες υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα: «Είναι ανάγκη να ερευνήσουμε για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Ελλάδα επιτάχυνε τις προσπάθειες της και ερευνά τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με εταίρους όπως την ExxonMobil», είπε ο πρωθυπουργός.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό