
Στις 12 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, συγκαταλέγεται η Ελλάδα, ενώ ο τέταρτος σε δυναμικότητα σταθμός επαναεριοποίησης μεταξύ των 14 στην Ευρώπη που βρίσκονται υπό κατασκευή, είναι αυτός της Αλεξανδρούπολης (FSRU).
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη μελέτη του ανεξάρτητου συμβούλου στην αγορά LNG Andy Flower, ο οποίος και τα παρουσίασε στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας του World LNG Summit & Awards.
Διαβάστε επίσης: Δύσκολη η ενεργειακή απεξάρτηση από την Μόσχα – Ρεκόρ «χτύπησαν» οι εισαγωγές ρωσικού LNG
Για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 ανάμεσα σε 45 χώρες που εισάγουν LNG η Ελλάδα βρέθηκε στη 12η θέση ως προς το μέγεθος της αύξησης των εισαγόμενων φορτίων έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πρώτη χώρα με τη μεγαλύτερη άνοδο των εισαγωγών ήταν η Γαλλία. Ανέβασε κατά περίπου 10 εκατ. τόνους (mtpa) τις εισαγωγές LNG, ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 6 εκατ. τόνων, η Ισπανία ήταν η τρίτη χώρα που διεύρυνε σχεδόν κατά 6 εκατ. τόνους τις εισαγωγές της. Η Ολλανδία κινήθηκε στα ίδια με τις προαναφερόμενες χώρες επίπεδα μεταβολής των εισαγωγών της, ενώ η Ελλάδα αύξησε κατά περίπου 1 εκατ. τόνους τις εισαγωγές της.
Τα terminals LNG
Στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης έγιναν γνωστά και τα 14 ευρωπαϊκά terminals LNG για τα οποία οι μέτοχοι τους έχουν λάβει την επενδυτική απόφαση και βρίσκονται υπό κατασκευή.
Το FSRU της Αλεξανδρούπολης με αποθηκευτική δυναμικότητα 153.500 κυβικών μέτρων είναι το τέταρτο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα επαναεριοποίησης και συγκεκριμένα στους 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Πρώτος είναι ο τερματικός σταθμός Wilhelmshaven στη Γερμανία με 5,5 εκατ. τόνους και 174.000 κυβικά μέτρα αποθηκευτικό χώρο, δεύτερος είναι ο offshore τερματικός σταθμός Stade της Γερμανίας επίσης με 5,5 εκατ. τόνους αλλά με χωρητικότητα αποθήκευσης στα 150.000 κυβικά μέτρα και τρίτος ο Elmusel στην Ισπανία με δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,1 εκατ. τόνους. Στα 3,7 εκατ. τόνους ανέρχεται η δυναμικότητα επαναεριοποίησης για τους σταθμούς Inkoo στη Φινλανδία, Brunsbuttel (FSRU) στη Γερμανία, Lubmin στη Γερμανία, Piombino και Ravenna στην Ιταλία. Η λίστα των 14 υπό ανάπτυξη τερματικών σταθμών συμπληρώνεται με τον Deutsche Ostee στη Γερμανία και δυναμικότητα επαναεριοποίησης τους 3,3 εκατ. τόνους, τα δύο FSRU της Ολλανδίας (Exmar και NFE) με 2,9 εκατ. τόνους, ο Paldiski στην Εσθονία με 1,5 εκατ. τόνους και ο Portovesme στην Ιταλία με 700.000 τόνους.
Διαβάστε επίσης: Εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ στην ενέργεια το 2023 – «Κλειδί» οι ΑΠΕ
Κόμβος
Η δυναμική των εισαγωγών αλλά και του νέου τερματικού σταθμού που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προοπτικές της Ελλάδας ώστε να καταστεί κόμβος φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το FSRU εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2023. Με τη λειτουργία του, όπως και με αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσονται στη χώρα μας (FSRUs Θράκης και Θεσσαλονίκης, Διώρυγα GAS) η περιοχή των Βαλκανίων μέχρι και την Ουκρανία θα μπορεί να καλύπτεται με φυσικό αέριο που θα φτάνει στους λεγόμενους πλωτούς σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.


Latest News

Σε θέση μάχης τα διυλιστήρια του Κόλπου ενόψει του ευρωπαϊκού εμπάργκο
Προσπαθούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα από την Κυριακή

Ύστατες προσπάθειες στην ΕΕ για το πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα
Γιατί αναβλήθηκε για την Παρασκευή η συνεδρίαση των διπλωματών - Εκπνέει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας

Συστάθηκε η κοινοπρακτική εταιρεία Ηellenic Hydrogen των Motor Oil και ΔEH
Στη νέα κοινοπρακτική εταιρεία, η Motor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49%

H ΛΑΡΚΟ αλλάζει σελίδα – Ολοκληρώθηκαν οι διεθνείς διαγωνισμοί
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα - Τι είπαν Σταϊκούρας και Σκρέκας

Πώς η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό ντίζελ θα επηρεάσει τις τιμές καυσίμων
Η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου

Άλλαξε γνώμη ο Μπάιντεν για τα πετρέλαια της Αλάσκας;
Το κρίσιμο διάστημα των 30 ημερών

Δημοσιεύθηκε η έκθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου ΔΕΗ το 2021
Παρουσιάζεται η επίδοση των εταιρειών του ομίλου (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες)

Αμετάβλητη η πολιτική του ΟΠΕΚ+
Ο ΟΠΕΚ+ έχει από καιρό υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση στη λήψη των αποφάσεών του
![ΔΕΣΦΑ: Δίψα για LNG με δεσμευμένες ποσότητες έως και το 2027 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/lng-carrier-main-600x422.jpg)
Φουλαρισμένη με LNG η Ρεβυθούσα μέχρι και το 2027 - Ισχυρό ενδιαφέρον για slots [γράφημα]
Η δέσμευση χρονοπαραθύρων εκφόρτωσης φορτίων LNG και δυναμικότητας αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα για την περίοδο 2023-2027

Ξεκίνησε η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας-Σερβίας
Ο μήκους 170 χιλιομέτρων αγωγός αερίου, θα εκτείνεται από τη βουλγαρική πόλη Νόβι Ισκάρ μέχρι τη Νις στη Σερβία