Οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά έχουν στρέψει τους καταναλωτές να κόβουν δαπάνες κυρίως από την παροχή υπηρεσιών και τη διασκέδαση, και δευτερευόντως να προβαίνουν σε διαχείριση  χρημάτων.

Διαβάστε επίσης: ΙΕΛΚΑ: Το 55% περιορίζει τις αγορές τροφίμων

Τα καταναλωτικά δάνεια και οι αγορές με δόσεις καταγράφουν αυξητική τάση, ενώ αρκετοί έχουν αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΛΚΑ το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του, ενώ το  10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: «Χρονιά ιστορικού ρεκόρ στις επενδύσεις το 2022»

Ο ρυθμός δημιουργίας νέου εισοδήματος υποχωρεί όσο αυξάνονται οι δαπάνες

Tα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατέγραψαν ότι οι καταθέσεις για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 121 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο  και διαμορφώθηκαν στα 138,8 δισ. Ευρώ. Παρά την αύξηση του πληθωρισμού οι καταθέσεις είναι ψηλά, όμως η καθαρή ροή νέων καταθέσεων είναι χαμηλότερη συγκριτικά με τρεις μήνες πριν. Η τάση αυτή δείχνει ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέου εισοδήματος υποχωρεί όσο αυξάνονται οι δαπάνες για τα νοικοκυριά.  Συνολικά, τον περασμένο μήνα κατεγράφη μείωση των καταθέσεων για τις επιχειρήσεις και αντίστοιχα αρνητική ροή νέων δανείων. Ο καταθέσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 671 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 45,9 δισ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 665 εκατ. ευρώ παρουσίασε και η καθαρή ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Αύξηση 18% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος

Από τον περασμένο Μάρτιο, όπου και ξεκίνησαν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ, ξεκίνησαν τα καταναλωτικά να κερδίζουν την κούρσα της χορήγησης δανείων. Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση, η οποία σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο άγγιζε το 1%. Το λιανεμπόριο έχει εισάγει επίσης το προϊόν του “γρήγορου δανεισμού”, δηλαδή των άτοκων δόσεων για την αγορά προϊόντων βοηθώντας έτσι τη ρευστότητα αλλά και να λύσει τα χέρια των στριμωγμένων,  από το πρόσφατο αυξημένο κόστος ζωής, καταναλωτών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο 8μηνο, δηλαδή από τις αρχές του έτους έως τον Αύγουστο, δόθηκαν καταναλωτικά δάνεια αξίας 800 εκατ. Ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 18%.

Να σημειωθεί ότι από την αγορά εκτιμούν ότι  περίπου το 15 των καταναλωτικών δανείων, χορηγούνται εκτός του τραπεζικού δικτύου. Δηλαδή, οι τράπεζες δίνουν πρόσβαση στον λιανέμπορο και οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν έγκριση ή απόρριψη ενός καταναλωτικού δανείου για αγορές στο κατάστημα. Στο εννεάμηνο υπολογίζεται ότι έχει δοθεί το ποσό των 180 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις δείχνουν ότι άτοκες δόσεις μπορούν να φτάσουν τα 200 εκατ. για όλο το 2022, το οποίο είναι περίπου το 20% της καταναλωτικής πίστης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία