
Η γαλλική μπαγκέτα εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών.
O Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), που εδρεύει στο Παρίσι, ψήφισε σήμερα υπέρ της ένταξής της στον κατάλογό του της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος ήδη περιλαμβάνει περίπου 600 στοιχεία από πάνω από 130 χώρες.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ο πληθωρισμός «χτυπά» και την μπαγκέτα
Η ένταξη της γαλλικής μπαγκέτας ή των «250 γραμμαρίων μαγείας και τελειότητας» –όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν– στον κατάλογο της UNESCO, «εξυμνεί τον γαλλικό τρόπο ζωής: η μπαγκέτα είναι ένα καθημερινό τελετουργικό, ένα βασικό στοιχείο του γεύματος, συνώνυμο με το μοίρασμα και την καλή διάθεση», είπε η επικεφαλής της UNESCO Οντρέ Αζουλέ.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Σε εξέλιξη ο πόλεμος της μπαγκέτας
«Είναι σημαντικό αυτές οι δεξιότητες και οι κοινωνικές συνήθειες να υπάρχουν και στο μέλλον».
Σύμβολο της Γαλλίας
Το μακρόστενο ψωμί με την τραγανιστή κρούστα αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο και έχει υπάρξει κεντρικό στοιχείο της γαλλικής διατροφής για τουλάχιστον 100 χρόνια παρότι κάποιοι θεωρούν ότι η ιστορία του είναι παλαιότερη.
Σύμφωνα με ένα μύθο, οι αρτοποιοί του Ναπολέοντα Βοναπάρτη επινόησαν το μακρόστενο σχήμα του ψωμιού για να καταστήσουν ευκολότερο να το μεταφέρουν οι στρατιώτες του, ενώ ένας άλλος μύθος υποστηρίζει ότι αυτός που ουσιαστικά επινόησε την μπαγκέτα είναι ένας αυστριακός αρτοποιός ονόματι Ογκούστ Ζανγκ.
Και ένας τρίτος μύθος συνδέει την εμφάνιση της μπαγκέτας με την κατασκευή του παρισινού μετρό στα τέλη του 19ου αιώνα και με την ιδέα ότι οι μπαγκέτες ήταν ευκολότερο να τυλιχθούν και να μοιραστούν αποφεύγοντας έτσι τους καβγάδες ανάμεσα στους εργάτες στο μετρό και τη δυσκολία εξεύρεσης μαχαιριού.
Το όνομά της το έλαβε επισήμως το 1920 όταν ένας νέος νόμος θέσπισε το κατώτερο επιτρεπτό της βάρος (80 γραμμάρια) και το ανώτατο μήκος (40 εκατοστά).
Στις ημέρες μας η μπαγκέτα («ραβδί») πωλείται στην τιμή του ενός ευρώ περίπου το τεμάχιο.
Παρότι η κατανάλωση της μπαγκέτας έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες η Γαλλία εξακολουθεί να παρασκευάζει περίπου 16 εκατομμύρια τεμάχια ημερησίως, δηλαδή σχεδόν έξι δισεκατομμύρια μπαγκέτες τον χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας Fiducial για το 2019.
Η ζύμη της παρασκευάζεται μόνο με αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά και πρέπει να «ξεκουραστεί» για περίπου 15 με 20 ώρες σε θερμοκρασία μεταξύ 4 και 6 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Γαλλίας, η οποία αγωνίζεται για την προστασία του προϊόντος από τα αντίστοιχα βιομηχανοποιημένα.
Τα συστατικά είναι πάντα τα ίδια, αλλά ο κάθε αρτοποιός προσδίδει το προσωπικό του ύφος. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εθνικοί διαγωνισμοί για την ανάδειξη της καλύτερης μπαγκέτας στη χώρα.
🇫🇷 baguettes get UNESCO world heritage status pic.twitter.com/Ca13lBJuEe
— Raphaël Bloch 🐳 (@Raph_Bloch) November 30, 2022
UNE
Εξάπλωση βιομηχανικής αρτοποιίας
Η Γαλλία χάνει κάθε χρόνο από το 1970 περίπου 400 αρτοποιεία που παρασκευάζουν χειροποίητα προϊόντα– από 55.000 (ένα ανά 790 κατοίκους), σήμερα ανέρχονται σε 35.000 (ένα ανά 2.000).
Η μείωση αυτή οφείλεται στην εξάπλωση των βιομηχανοποιημένων φούρνων και στην παρουσία των σούπερ μάρκετ σε επαρχιακές περιοχές όπου οι αστοί καταφεύγουν όλο και συχνότερα για την αγορά ψωμιού από προζύμι ή μπέργκερ αντί για μπαγκέτες.
«Αρχικά η μπαγκέτα θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Η εργατική τάξη έτρωγε χωριάτικο ψωμί που σε χόρταινε περισσότερο», εξηγεί ο Λουάκ Μπιενασί του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ιστορίας των Τροφίμων και Πολιτισμών, ο οποίος βοήθησε στην προετοιμασία του φακέλου που υποβλήθηκε στην UNESCO.
«Στη συνέχεια επεκτάθηκε η κατανάλωσή της και η μπαγκέτα κατέκτησε την επαρχία στα χρόνια του 60′ και του 70′», προσθέτει.
Η Γαλλία υπέβαλε σχετικό αίτημα στην UNESCO στις αρχές του 2021 με τις μπαγκέτες να επιλέγονται τελικά έναντι των τσίγκινων σκεπών του Παρισιού και του φεστιβάλ οίνου του Αρμπουά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Π. Μοσκοβισί στον «OT»: «Από τα Μνημόνια στους ηγέτες της ανάπτυξης η Ελλάδα»
Για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τη δύσκολη περίοδο των Μνημονίων αλλά και την ελληνογαλλική φιλία μιλάει ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ» (vid)
Το μήνυμα του προέδρου του Ολυμπιακού για την μαύρη επέτειο της τραγωδίας της Θύρας 7

Επικυρώθηκε ο ανάδοχος του νέου γηπέδου στον Βοτανικό
«Πράσινο» φως για το σχήμα που θα αναλάβει να χτίσει το νέο «σπίτι» Παναθηναϊκού

Πάνω από 25 εκατ. ευρώ για το Παστέρ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
Η μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων

Πίτερ Σπίγκελ: Ηπια η ύφεση από τον πόλεμο στην Ευρώπη
Ο διευθυντής σύνταξης των «Financial Times» στις ΗΠΑ μιλάει για τις συνέπειες των μαχών, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Στόχος κυβερνοεπιθέσεων 3 στα 4 family offices [Ερευνα]
Έρευνα της EY διαπιστώνει ότι το 83% των SFOs θεωρούν σημαντικό να μετρούνται οι μη χρηματοοικονομικές επιδόσεις

«Κάρφωμα» με... fund από τον Αντετοκούνμπο - Με ποιον διάσημο επενδυτή κάνει συμμαχία
Γεγονός η Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds

Έλεγχος στη διαδρομή της εξωσωματικής από τον δωρητή ως το παιδί
Οι νέες ευνοϊκές αλλαγές στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης αναλύονται σε εκδηλώσεις που οργανώνει η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Για οικονομικές ατασθαλίες κατηγορεί η Premier League τη Μάντσεστερ Σίτι
Για σωρεία παραπτωμάτων κάνει λόγο το κατηγορητήριο

«Θα έχουμε αύξηση των μισθών και του εισοδήματος την επόμενη τετραετία» - Ο Άκης Σκέρτσος μιλά για την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα
«Δημιουργείται ένα περιβάλλον με καλύτερα εισοδήματα, περισσότερες δουλειές και λιγότερους φόρους», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας