Μία από τις μικρότερες παραγωγές αναμένεται να έχουν τα εσπεριδοειδή τη σεζόν 2022/23 σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Στον αντίποδα, η Ελλάδα φαίνεται να αντέχει, με την παραγωγή να αναμένεται αυξημένη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εσπεριδοειδών (WCO) η παραγωγή στο βόρειο ημισφαίριο αναμένεται να μειωθεί κατά 13% φτάνοντας τους 25.958.275 τόνους το 2022/23.
Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για μανταρίνι – Στα όρια το πορτοκάλι
Τα στοιχεία για την πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εσπεριδοειδών, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι επηρέασε τις καλλιέργειες σε Ισπανία, Μαρόκο, Ιταλία, Τουρκία και Τυνησία, χώρες που ετοιμάζονται για μικρότερες παραγωγές.
Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις η παραγωγή πορτοκαλιού αναμένεται να μειωθεί κατά 11,79% σε σύνολο 13.995.754 τόνων. Παρόμοια μείωση αναμένεται επίσης για τις άλλες κατηγορίες εσπεριδοειδών, συγκεκριμένα το γκρέιπφρουτ (μείωση 16,88% φτάνοντας τους 769.043 τόνους), τα μανταρίνια (μείωση 13,32% φτάνοντας τους 7.176.116 τόνους) και τα λεμόνια (μείωση 15,70% φτάνοντας τους 7.043 τόνους).
Αύξηση στην Ελλάδα
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 15,09% και 20,97% στην Ισπανία και την Ιταλία, αντίστοιχα ενώ η WCO εκτιμά αύξηση 10,83% για την Ελλάδα.
Στο νότιο χείλος της Μεσογείου, η παραγωγή αναμένεται επίσης να μειωθεί, κατά 33% εκατό στο Μαρόκο, 27,24% στην Τουρκία και 17,12% στην Τυνησία. Οι όγκοι αναμένεται να παραμείνουν σταθεροί στο Ισραήλ (+0,40%) και να αυξηθούν στην Αίγυπτο κατά 8,24%.
Η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, αναμένεται να μειωθεί κατά 5,16% σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.
«Οι πληροφορίες για την αγορά που λάβαμε από τις μεγάλες χώρες παραγωγής εσπεριδοειδών στο βόρειο ημισφαίριο υποδηλώνουν ότι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών 2022/23 προβλέπεται να μειωθεί στους 25.958.275 τόνους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη μείωση 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του WCO Philippe Binard.
Ο Eric Imbert της Τεχνικής Γραμματείας CIRAD και WCO πρόσθεσε ότι η φετινή σοδειά είναι μια από τις μικρότερες των τελευταίων εποχών, κυρίως λόγω των κλιματικών ζητημάτων στις κορυφαίες χώρες εξαγωγής, προσθέτοντας ότι παρά τη μείωση της παραγωγής στο βόρειο ημισφαίριο, η αγορά εσπεριδοειδών συνεχίζει να παραμένει ανοδική. «Τα εσπεριδοειδή είναι ακόμα ένα από τα κορυφαία φρούτα στην παγκόσμια αγορά», είπε.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032